Höga elpriser.

Varning för höga elpriser just nu.

Det har nog inte undgått någon att elen har varit dyr under både hösten och vintern. Just nu drivs de höga priserna främst av naturgasbristen som funnits i Europa sedan i höstas. Invasionen av Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har ökat oron kring tillgången på naturgas och höjt gaspriset ytterligare. Det har i sin tur dragit upp de europeiska elpriserna som påverkar framför allt södra halvan av Sverige, eftersom vårt elnät är uppkopplat mot kontinentala Europa.

Elprisläget just nu.
De höga och volatila elpriserna fortsätter.
Regeringens elpriskompensation.
Så kan du spara el i hemmet.
Jämför ditt pris hos GodEl med andra elbolag.
Logga in på Mitt GodEl och se din förbrukning.
Vanliga frågor och svar.

Vågformad avdelare röd

Elprisläget just nu.

Vi har inte höjt elpriset, däremot är inköpspriset på el högre än normalt just nu. Vårt elpris baseras på elens inköpspris, elcertifikat, avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool, fast månadsavgift och ett påslag på 2,5 öre per kWh. Avtalet baseras på ett snittpris för alla timmar föregående månad, det innebär att det inte har någon betydelse när på dygnet du förbrukar el. Vill du ha ett elavtal där du betalar det faktiska priset för varje förbrukad kWh har vi ett timdebiterat avtal. För att det ska vara lönsamt behöver du ha möjlighet att nyttja elen när den är som billigast och avstå vid pristopparna.

Elpriset är svårprognosticerat just nu, men priset för mars kan mycket väl landa över de rekordhöga priserna vi såg i december, även om priserna gick ner i februari. Vi verkar för en schysst elmarknad utan lockpriser och tillfälliga erbjudanden. I stället för kortvariga kampanjer får alla våra kunder ett av marknadens lägsta priser, varje dag, året om. Här kan du jämföra ditt elpris hos oss med andra elleverantörer.

Priset är vanligtvis högre under vintermånaderna, när hushållen använder mest el. Det mest effektiva sättet att påverka elräkningen är att minska onödig elanvändning. Inte nog med att det sänker elräkningen från GodEl, det minskar även räkningen från din nätägare.

För dig som bor i villa med någon form av eluppvärmning (värmepump eller direktverkande el) kan skillnaderna bli märkbara med ganska små insatser. Bara genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan förbrukningen minska med upp till 5%.

Om du har en timavläst elmätare kan du följa din förbrukning per timme på Mitt GodEl. Saknar du timavlästa värden kan du skicka en begäran från förbrukningsvyn.

Jämför vårt elpris.

Även om priserna på elmarknaden är historiskt höga just nu kan du känna dig trygg med att du får ett riktigt lågt pris hos oss. Jämför oss gärna!

 • Hur sätts elpriset och varför är det så högt

  Utbud och efterfrågan styr prissättningen. Låga vattenkraftsmagasin, lite vindkraft, begränsad elöverföring i elnätet och höga importpriser från kontinenten, är några anledningar till de rekordhöga elpriserna i södra och mellersta Sverige. Den största delen av elproduktionen sker i norra Sverige och därefter ska elen överföras till de södra delarna av landet.

 • Var hittar jag ert elpris?

  Du kan enkelt räkna ut din månadskostnad och ta del av jämförpriser baserat på din förbrukning i vår prissnurra. Vill du nörda ner dig ordentligt hittar du all statistik på vår sida med historiska elpriser.

 • Men om jag har fler frågor?

  Då kan du kolla in vår sida med frågor och svar. Om du inte hittar svaret som du söker är du välkommen att ringa eller maila oss på 0770-45 73 00 eller kundservice@godel.se.

  Alla frågor och svar.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00