Höga elpriser.

Varning för höga elpriser just nu.

Efter en höst med höga elpriser har vintern fortsatt med rekordhöga priser. Elräkningen har för de allra flesta varit mycket dyrare än vanligt. Elpriset styrs av olika faktorer som tillgång och väderförhållanden. Just nu drivs de höga priserna främst av gasbristen som råder i Europa, vilket drar upp de europeiska elpriserna som påverkar den svenska elmarknaden eftersom vårt elnät är uppkopplat mot våra grannländer.

Elprisläget just nu.
Hur länge kommer elen att vara så här dyr?
Regeringens elpriskompensation.
Spara energi hemma - 4 tips.
Jämför ditt pris hos GodEl med andra elbolag.
Logga in på Mitt GodEl och se din förbrukning.
Vanliga frågor och svar.

Vågformad avdelare röd

Elprisläget just nu.

Vi har inte höjt elpriset, däremot är inköpspriset på el högre än normalt just nu. Vårt elpris baseras på elens inköpspris, elcertifikat, avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool , fast månadsavgift och ett påslag på 2,5 öre per kWh. Avtalet baseras på ett snittpris för alla timmar föregående månad, det innebär att det inte har någon betydelse när på dygnet du förbrukar el. Vill du ha ett elavtal där du betalar det faktiska priset för varje förbrukad kWh har vi ett timdebiterat avtal. För att det ska vara lönsamt behöver du ha möjlighet att nyttja elen när den är som billigast och avstå vid pristopparna.

Priserna är historiskt höga och vi avråder från att binda elpriset nu när det ligger på en nivå som är sju gånger högre än normalt. Vi verkar för en schysst elmarknad utan lockpriser och tillfälliga erbjudanden. I stället för kortvariga kampanjer får alla våra kunder ett av marknadens lägsta priser, varje dag, året om. Här kan du jämföra ditt elpris hos oss med andra elleverantörer.

Priset är vanligtvis högre under vintermånaderna, när hushållen använder mest el. Det mest effektiva sättet att påverka elräkningen är att minska onödig elanvändning. Inte nog med att det sänker elräkningen från GodEl, det minskar även räkningen från din nätägare.

För dig som bor i villa med någon form av eluppvärmning (värmepump eller direktverkande el) kan skillnaderna bli märkbara med ganska små insatser. Bara genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan förbrukningen minska med upp till 5%.

Om du har en timavläst elmätare kan du följa din förbrukning per timme på Mitt GodEl. Saknar du timavlästa värden kan du skicka en begäran från förbrukningsvyn.

Spara energi hemma - 4 tips som kan sänka dina elkostnader.

Genom att minska din energianvändning hemma kan du i bästa fall sänka elräkningen - och vem vill inte det?

Elektronik
Stäng av dina elapparater när du inte använder dem. Undvik standby-läge, då de drar uppemot 10 procent av hushållsförbrukningen. Ha ett grenuttag med strömbrytare så att du kan stänga av alla apparater med en knapp. Undvik att ha telefon- eller datorladdare inkopplade när de inte används.

Kök
Se till att dörrarna till kyl och frys sluter ordentligt och att det är rätt temperatur (+5° och +18°). Anpassa kastrullens storlek till plattans storlek och använd lock när du lagar mat.
Koka upp vatten i vattenkokare och stäng av spis och ugn innan maten är helt klar och låt maten bli färdig på eftervärme. Diska hellre i diskmaskin än för hand om du har diskmaskin men tänk på att köra fulla maskiner.

Badrum
Tvätta i fylld maskin, skippa torktumlaren och tvätta på lägre temperatur.
Duscha snabbare i stället för att bada, då det går åt mängder av energi för att transportera, rena och producera rent dricksvatten som vi duschar i dagligen.

Värme och ljus
Byt ut glödlampor mot LED-lampor eller lågenergilampor, de drar cirka 80 procent mindre.
Släck alla lampor som inte används och använd gärna dimmer. Sänk värmen med ett par grader. För varje grad minskar elförbrukningen med cirka 5 procent.

Jämför vårt elpris.

Även om priserna på elmarknaden är historiskt höga just nu kan du känna dig trygg med att du får ett riktigt lågt pris hos oss. Jämför oss gärna!

Mer koll på elmarknaden.

 • Hur sätts elpriset och varför är det så högt

  Utbud och efterfrågan styr prissättningen. Låga vattenkraftsmagasin, lite vindkraft, begränsad elöverföring i elnätet och höga importpriser från kontinenten, är några anledningar till de rekordhöga elpriserna i södra och mellersta Sverige. Den största delen av elproduktionen sker i norra Sverige och därefter ska elen överföras till de södra delarna av landet.

 • Var hittar jag ert elpris?

  Du kan enkelt räkna ut din månadskostnad och ta del av jämförpriser baserat på din förbrukning i vår prissnurra. Vill du nörda ner dig ordentligt hittar du all statistik på vår sida med historiska elpriser.

 • Men om jag har fler frågor?

  Då kan du kolla in vår sida med frågor och svar. Om du inte hittar svaret som du söker är du välkommen att ringa eller maila oss på 0770-45 73 00 eller kundservice@godel.se.

  Alla frågor och svar.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00