Vad är elnätsbolag och vad är elhandelsbolag?

Det kan verka lite klurigt att veta vad man betalar för när man får flera fakturor för el varje månad. Det beror på att man dels måste betala för själva elnätet, dels för den el man förbrukar i sitt hem. Här försöker vi reda ut några av de frågor som vi brukar stöta på.

Elnätsbolag.

Elnätsbolag kan man inte välja själv. Du får helt enkelt det bolag som äger nätet där du bor. De största elnätsbolagen som många känner till är exempelvis Vattenfall, Fortum, E-on och Ellevio. Förutom dessa finns många elnätsbolag som ägs lokalt i kommunerna såsom Jämtkraft, Göteborg Energi och Skellefteå Kraft. Gemensamt för alla dessa är att de äger själva nätet, alltså stolparna och kraftledningarna som går genom landet.

Vad betalar man?

Till elnätsbolagen betalar man elnätsavgifter och energiskatt.

 

Elhandelsbolag.

Du väljer själv vilket elhandelsbolag du vill ha. Det finns över 150 sådana bolag i Sverige varav GodEl är ett. Många är schyssta men det finns en hel del fula fiskar att passa sig för därute i eldjungeln. Hur ska man välja då? Ett bra sätt är att leta efter bolag som har certifieringen Schysst Elhandel, utfärdat av den oberoende branschorganisationen Energiföretagen Sverige. För att få certifieringen, måste man som elbolag förbinda sig till 18 särskilt uppställda kundlöften. Vilka de är kan du läsa mer om här. Och på den här listan kan du se de ca 45 bolag som idag uppfyller kraven. Sedan kan du välja vilka som bäst passar dig, om du till exempel vill ha ett elhandelsbolag som säljer förnybar el märkt Bra Miljöval (som av en händelse säljer vi på GodEl enbart sådan el).

Vad betalar man?

Till elhandelsbolagen betalar man oftast en månadsavgift och elpris. I elpriset ingår förutom spotpris olika avgifter såsom elcertifikatsavgift, ursprungsgarantier och balanskraftkostnader. Många bolag har dessutom påslag för varje kWh. Det har inte vi på GodEl, vi tjänar alltså inte ett öre på våra kunders förbrukning.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

 

Anvisat elavtal.

Missar man att välja elhandelsbolag har elnätsbolagen något som heter leveransplikt, så att ingen ska stå utan el den dag man flyttar in i sitt nya boende. Det innebär att man blir anvisad ett elhandelsbolag genom elnätsbolaget. Ibland kan sådana anvisningsavtal vara väldigt dyra. Bor du inom Ellevios nät och missar att välja elhandelsbolag blir du anvisad till oss på GodEl. Våra anvisade elavtal har exakt samma schyssta villkor och låga pris som för alla våra kunder.

Dela nyhet