Ny prognos: elpriset i vinter.

En ovanligt kall inledning på vintern har fått elpriserna att skjuta i höjden, om än inte i närheten av de extrema nivåer vi sett tidigare under elkrisen. Med det har även marknadens förväntningar om höga priser under resten av vintern stärkts. Men läget är fortfarande osäkert, för det blåser även positiva vindar som viskar att elpriset ska ner.

Elpriset i november sköt i väg rejält i jämförelse med vad vi vant oss vid de senaste månaderna. Beroende på elområde blev spotpriset (exkl avgifter och moms) mellan 61–85 öre/kWh vilket är 150–250% högre än priset i oktober. Som vanligt finns flera orsaker bakom elprisets utveckling, men den huvudsakliga prisdrivaren var kallare väder i Norden än normalt. Detta ökade elanvändningen och antalet timmar som de nordiska elpriserna kopplades till de normalt högre priserna nere på Kontinenten.

Det kalla vädret har fortsatt in i december och så även den ökande pristrenden. I skrivande stund (13/12) ligger spotpriset i genomsnitt på 114 öre i elområde 1–2, 127 öre i elområde 3, och 129 öre i elområde 4. Det är prisnivåer vi inte sett sedan december 2022. Även den månaden inledde med ovanligt kallt väder vilket gav priser på 200 – 300 öre/kWh. Att decemberpriset i år inte når de nivåerna beror till stor del på att priset på naturgas nu är avsevärt lägre, vilket begränsar uppsidan för hur dyr elen ”kan” bli.

Läs mer om vårt schyssta elpris.

Den dyra inledningen på december har tillsammans med rapporter om kallt, torrt och vindfattigt väder i Norden gjort att stämningen på marknaden blivit mer dyster. Det har påverkat prisförväntningarna för resterande del av vintern även om det under veckan kommit nya väderleksrapporter som skvallrar om en mild avslutning på året. I Elmarknadskollen förra månaden rapporterade jag om förväntade elpriser (OBS! Inklusive avgifter och moms) för perioden december – februari på mellan ca 70 – 120 öre beroende på elområde och att det var 40–50% lägre än samma period föregående vinter. Den nya prognosen ser ut enligt följande:

Prisförväntningarna har ökat för landet som helhet, men som mest i elområde 1–3. Något som talar för lägre priser för perioden är som sagt att väderleksrapporterna för åtminstone resten av december pekar på mildare, blötare och blåsigare väder. För januari och framåt är osäkerheten desto större. Ser vi till vad marknaden förväntar sig för priser per månad så ser det ut så här:

Om marknaden får rätt skulle alltså december bli vinterns dyraste månad. Låt oss hoppas att det blir så men samtidigt vara beredda på att marknaden haft rejält fel tidigare. Och är det något vi lärt oss så är det att vad som helst kan hända i dessa tider.

Dela nyhet