Prognos för vinterns elpriser.

I Elmarknadskollen förra månaden pratade jag om att marknadens optimism efter den milda och blöta inledningen på hösten plötsligt fick skrämselhicka bland annat till följd av kallare och torrare väderprognoser samt oroligheterna i Mellanöstern. Marknaden har till stor del skakat av sig oron, men osäkerheterna kring vädret består. Häng med på en uppdaterad genomgång av vinterns elpriser.

Här hittar du en uppdaterad prognos av vinterns elpriser.

Läs mer om vårt schyssta elpris.

Läget på elmarknaden får anses vara relativt stabilt jämfört med hur det sett ut tidigare under energi- och elpriskrisen. Den blöta hösten har fyllt på vattenmagasinen till normala nivåer, den nordiska kärnkraftsflottan går för fullt, ny vindkraft har kommit i drift, naturgaslagren är proppfulla och priset på gasen ligger nu 85% lägre än när de toppade i augusti 2022. Till det ser vi konkurser av stora el- och gasanvändare nere på Kontinenten som håller nere efterfrågan.

 

Betydligt bättre

Sammantaget är kraftbalansen betydligt bättre inför den här vintern jämfört med den förra. Kriget mellan Israel och Hamas skapade tidigare oro på naturgasmarknaden. Dels hur den europeiska tillgången på naturgas från Israel – via Egypten där den omvandlas till flytande form – skulle påverkas, dels vad som skulle hända med gasimporten i allmänhet från Mellanöstern. Även om en viss försiktighet kvarstår så har naturgasmarknaden till stor del skakat av sig den oron.

 

Det hänger på vädret

Till stor del är det i stället väderprognoserna som just nu styr förväntningarna om vinterns elpriser. Just nu visar de flesta väderprognoserna på kallare väder än normalt de kommande veckorna, vilket gör att marknaden förväntar sig högre priser. Tittar vi på hur marknaden bedömer att alla dessa faktorer påverkar vinterns elpriser så ser det ut så här:

 

Högre priser än innan krisen

Marknadens bedömning är alltså just nu att vi kan förvänta oss betydligt lägre elpriser den här vintern. Värt att notera är att den här prisnivån dock är betydligt högre än vad vi vande oss vid innan energi- och elpriskrisen. En viktig förklaring till det är att även om naturgaspriset i det närmaste kraschat sedan det senaste året så ligger det fortfarande mer än dubbelt så högt som de ”normala” nivåer vi hade innan krisen. Hur länge den här prisnivån håller i sig är såklart svårt att säga. Efter att den ryska gasexporten ströps så har Europa visat ha en förmåga att såväl snabbt hitta nya exportörer och att bygga terminaler där importen av flytande naturgas kan tas emot och lagras. Sannolikt leder det till successivt lägre priser på naturgas de kommande åren, och därmed färre timmar i Sverige med extrema elpriser.

Hos oss får alla en hållbar deal! Läs mer om vårt pris.

Dela nyhet