Feel the power of klimatpositivitet.


Fixa klimatpositiv el här och nu.

Först i världen.

Föreställ dig gärna en stråkorkester i huvudet så kommer den här läsningen kännas lika historisk som den är. För första gången finns det klimatpositiv el på planeten. Den susar redan runt i väggarna hos tusentals svenskar. Att tänka klimatpositivt är inte så mumbo jumbo som det låter.

Fortsätt ned och se hur vi tänker, mäter, minskar och binder.

1. Rubbet ska mätas.

Vi tar hjälp av experter för att mäta exakt hur mycket växthusgaser vi släpper ut och då menar vi allt, allt, allt: från produktionen av propellrarna i vindkraftverken till transporten av de ekologiska kiwisarna i kontorets fruktkorg. Ja, vi mäter till och med utsläppen som våra välgörenhetspartners orsakar när de använder pengarna som de fått av vår vinst för att laga planeten.

2. Sedan minskar vi.

Att bara mäta och kompensera räcker inte. För att kunna kalla något klimatpositivt måste man aktivt jobba för att minska utsläppen. Exempel på det är när vi beslutade att bara sälja el märkt Bra Miljöval eller när vi tog bort köttet från vårt årliga julbord. Dessutom har vi bytt ut papper till digital kommunikation så långt som det bara går.

3. Vi kompenserar 110%.

Vi planterar träd som absorberar och lagrar koldioxid från atmosfären medan de växer. Vi ser till att binda lika mycket koldioxid som vi släppt ut plus tio procent extra så att mängden växthusgaser i atmosfären minskar. Allt du vill veta om våra klimatkompensationsprojekt finns här.

Hur har ni räknat?

Att räkna ut hur exakt hur mycket klimatpåverkande gaser som vår värdekedja genererar är inte helt easy peasy och därför har vi tagit hjälp av experter hos U&We som säkerställer att vi följer världens enda oberoende standard för klimatneutral – ISO 14021. Men istället för att binda 100 % koldioxid som ingår i standarden så binder vi 110 % för att vår el ska bli klimatpositiv. För att vara riktigt säkra på att vi har räknat rätt så har vi även tagit hjälp av företaget PwC som oberoende tredjepartsgranskare.

Summa summarum så har vi kommit fram till att vår värdekedja släpper ut cirka 13 000 ton växthusgaser under ett år. För att elen ska bli klimatpositiv binder vi 14 500 ton. Om du vill läsa mer om metod och beräkningar för våra växthusgaser finns den fullständiga analysen bakom knappen här under.

Vad är skillnaden på grön el, miljömärkt el och klimatpositiv el?

Så kallad ”grön el”, ”ren el” och liknande begrepp säger oss inte särskilt mycket eftersom det inte ställs några krav på elen mer än att den ska vara ursprungsmärkt. Därför har vi sedan länge märkt vår el med Sveriges tuffaste miljömärkning Bra Miljöval. Naturskyddsföreningen som står bakom märkningen har höga krav på att produktionen tar hänsyn till miljön samt bidrar till olika projekt för att reparera miljöskador och minska elanvändningen genom energieffektivisering. Självklart behåller vi Bra Miljöval-märkningen på all vår el även nu när vår el är klimatpositiv. Använd tabellen för att kolla skillnaderna."Grön el/ren el/närproducerad el/klimatsmart el" Bra Miljöval-märkt el Klimatpositiv el från GodEl
El från förnyelsebara källor såsom vatten, vind och sol.checkmarkcheckmarkcheckmark
Tredjepartsgranskning för att säkra hänsyn till miljö & klimat.krysscheckmarkcheckmark
110% klimatkompenserad el enligt ISO 14021.krysskrysscheckmark


Jedimästare i klimatpositivt tänkande.

Det finns en sak som alla elbolag måste göra: sälja el. Så det gör vi. Att vi bara säljer el som fågel, fisk och alla mittemellan mår bra av och att varenda krona av vinsten går till organisationer som försöker save the world – det är en annan femma. Sedan starten 2005 har vi gjort flera saker för att närma oss klimatpositivitet, här är några exempel och mer kommer vi göra i framtiden:

 • Vi säljer bara 100 % förnyelsebar el från vatten, vind och sol. Alltid märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.
 • Vår vinst går till organisationer som lagar planeten. Hittills har vi genererat över 54 miljoner kronor till våra välgörenhetspartners, bland annat Läkare Utan Gränser, Stockholms Stadsmission och Naturskyddsföreningen.
 • Vi har flyttat vårt kontor till klimatsmarta lokaler, minskat drastiskt på elförbrukning och papper samt serverar endast vegetarisk mat på personalfester.
 • Nyligen blev vi Ellevios anvisningsleverantör vilket betyder att många många fler från och med juni 2019 kommer få vår miljömärkta, klimatpositiva el.
Åhå, berätta mer om er...

 • Är klimatpositiv el dyrare?

  Nej, nej, nej, det kostar dig inte ett öre extra att få klimatpositiv el. Med oss får alla samma avtal: 100 % förnybar och klimatpositiv el märkt med Bra Miljöval till en av marknadens bästa priser och där all vinst går till välgörande ändamål.

 • Nice, då kan jag slösa hur mycket el jag vill?

  Nope, eftersom den grönaste kilowattimmen är den som aldrig produceras eller konsumeras.  Så även om din el är klimatpositiv så hoppas vi att du gör ditt bästa för att inte överkonsumera den. Kolla in energispartips längre ner.

 • Men om jag har fler frågor?

  Då kan du kolla in vår FAQ med alla frågor och svar om världens första klimatpositiva el. Om du inte hittar svaret som du söker är du välkommen att ringa eller maila oss på 08-519 199 99 eller hej@godel.se.

  Alla frågor och svar.

Hur kan jag minska mitt eget klimatavtryck?

Mäta och kompensera i all ära, men det är faktiskt att minska som är det viktigaste. Som vi alltid har sagt är den grönaste kilowattimmen den som aldrig förbrukas. I vår blogg har vi samlat massor med tips och inspiration på hur man kan minska sin energianvändning och utsläpp av växthusgaser.