Minuspriser är inget plus.

Det kan låta härligt med minuspriser på el, för den som har timprisavtal. På med golvvärmen, ladda bilen, in med bullarna i ugnen, långa duschar och så kör vi några tvättar… Vi får ju betalt för att använda el! Nej, så enkelt är det naturligtvis inte. Med avgifter och skatter blir elen i stort sett aldrig gratis.

På samma sätt ska du som har solceller inte oroa sig – minuspriserna ska ned orimligt mycket under lång tid för att du ska gå back. Däremot kan det vara dags att börja läsa på om lagring av el via batterier om man har solceller.

Minuspriser börjar bli ett vanligt begrepp i Sverige, under ungefär 5 procent av fjolårets alla timmar hade vi faktiskt det. Ofta sker det när det både är soligt och blåsigt men även under helgdagar, när industrin inte går för fullt. Men det bästa för elmarknaden och alla vi elkunder är att elpriset inte blir alltför lågt. Minuspriser kan bli negativt i dubbel bemärkelse. Låt mig förklara varför.

Skulle du vilja vara tomatodlare om kilopriset hade gått ned till en femma? Nej, förmodligen inte. Då är det ju inte lönsamt att odla tomater med allt arbete och pengar som krävs. (Sedan kan man såklart odla tomater för att det är kul och inte för att tjäna pengar, men det är en annan femma.)

På samma sätt är det med elen. Elproducenter avstår från att investera i infrastruktur och produktion av el om elpriset är för lågt. Och det skulle kunna bli ett stort problem då vi vet att en stor elektrifiering väntar i framtiden, då lastbilar ska köras på el och stål ska produceras utan fossila bränslen. Betydligt mycket mer el kommer att behövas än idag och när efterfrågan ökar blir elen dyrare.

Det skulle alltså kunna bli billig el och ett elöverskott under de närmaste åren för att sedan skifta snabbt till motsatsen när energiomställningen verkligen tar fart.

Minuspriser är alltså ett tecken på att något är fel i systemet, produktion och konsumtion av el ska helst vara i perfekt balans, i varje millisekund. Utmaningen är att balansera systemet med rätt mängd el, annars riskerar delar av landet i värsta fall slockna, det blir strömavbrott. Så med risk för att låta lite tråkig: för låga elpriser idag kan bli dyrt i framtiden.

Ja, detta var månadens elmarknadskoll, förhoppningsvis har du lärt dig något intressant och blivit påmind om att saker och ting kan vara mer komplexa än vad de först framstår som.

Läs om vårt elpris här.

Dela nyhet