Alltid 100% förnybar el
märkt Bra Miljöval

Bra Miljöval

Vi säger hej då till ”grön el”, ett begrepp som gör mer skada än nytta. Säg istället hej till Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Det är Sveriges enda oberoende och en av världens tuffaste miljömärkningar av el. Vi är ett av få elbolag som valt att enbart leverera el märkt Bra Miljöval. Läs om skillnaden mellan Bra Miljöval och annan förnybar el längre ner.

Välj Bra Miljöval

Vi vill inte skryta, men…

Vi har blivit utsedda till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad i Sustainable Brand Index. Dessutom hamnar vi topp 15 över de mest hållbara varumärkena i Sverige, alla kategorier, i sällskap med företag som Tesla och Saltå Kvarn.

Välj GodEl

Två olika typer av förnybart

På elmarknaden finns det en uppsjö av olika benämningar på förnybar el, vilket lätt kan bli förvirrande. Men i praktiken finns det bara två olika typer och det som skiljer dem åt är om de har en oberoende miljömärkning eller inte.

1. Ursprungsmärkt förnybar el

Denna kategori är absolut vanligast på elmarknaden. Här hittar du elavtal med benämningar såsom ”grön el”, ”miljövänlig el” och “ren el”. Det finns ingen oberoende part som granskar denna elproduktion och elbolagen kan fritt välja hur de vill benämna den.

2. Ursprungsmärkt förnybar el märkt Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens Bra Miljöval är en av världens tuffaste miljömärkningar och Sveriges enda oberoende märkning av el. Märkningen ställer hårda krav även på den förnybara elproduktionen, så att producenterna tar hänsyn till lokala ekosystem och biologisk mångfald. Exempelvis måste vattenkraftverk ge fiskar möjlighet att vandra fritt och vindkraftverk får inte inkräkta på känsliga fågelområden.

Ursprungsmärkning

All el ska enligt svensk lag ursprungsmärkas. Det är elleverantörens ansvar att visa för dig varifrån elen kommer och vilken miljöpåverkan den haft vid produktionen. Siffrorna visar ursprung och miljöpåverkan för all den el vi sålde i Sverige under 2016.

Vi älskar solceller!

Vi hyllar alla initiativ till en schysstare elmarknad, och vi hejar speciellt på de som vill installera solceller och börja producera sin egna el. Potentialen är, tvärtom vad många tror, stor för solcells-el trots våra nordliga breddgrader. Vi har massa spännande innehåll för dig som är nyfiken på hur solceller fungerar.

"Grön el” är bra för klimatet, men inte för djur och natur

Majoriteten av all ”grön el” i Sverige kommer från de cirka 2 100 vattenkraftverken som finns i landet. Mer än 90 procent av dessa saknar fortfarande fungerande passager för fiskvandring. Detta skadar ekosystemen och den biologiska mångfalden kring och i strömmande vatten. Med el märkt med Bra Miljöval kan du vara säker på att just din el inte kommer från vattenkraftverk som torrlägger vattendrag eller utgör vandringshinder för fisk.

Välj Bra Mijöval

Vad kostar det mig?

Vi tycker inte att det ska påverka plånboken för mycket att bry sig om miljön. Därför kostar el märkt Bra Miljöval hos oss bara cirka 3 till 30 kronor extra i månaden jämfört med el som inte är förnybar. Ungefär 3 kronor för dig som bor i lägenhet och 30 kronor för dig som bor i en stor villa.

Ger tillbaka
till naturen

Det är inte hållbart att ta och ta från naturen utan att ge någonting tillbaka. Förutom att Bra Miljöval ställer hårda miljökrav går också pengar för varje såld kilowattimme till olika projekt som bland annat syftar till att neutralisera elproduktionens skadeverkningar på miljön. Under 2014 revs exempelvis resterna av ett gammalt vattenkraftverk i Muskån i södra Stockholm så att fiskar återigen kan vandra fritt. Genom åren har vi avsatt över 7,5 miljoner kronor till liknande projekt.

Välj Bra Miljöval

Nyheter