Startup 4 Climate: Här är årets åtta finalister och deras innovationer.

Uppfångning av spillvärme, elvägar, fossilfri framställning av mineralgödsel och AI för sjökaptener. Det är bara några exempel på de innovationer som nu har chans att vinna 2 miljoner kronor.

Kombinationen energiomställning, innovation och klimatnytta har lockat fler startupbolag än någonsin och tävlingen Startup 4 Climate slog i år rekord med hela 33 tävlande bolag och över 3800 röster på den sociala plattformen We Don´t Have Time.org. Vinnaren av ”Folkets Röst” blev Tentania AB som tog plats på shortlist och nu får pitcha sin innovation inför juryn.

Vi har pratat med var och en om just deras innovationer och vad den kan göra både för energiomställningen och för klimatet. Läs alla intervjuer här.

De två vinnande bolagen som får 1 miljon kronor var, kommer att avslöjas på världens största klimatkonferens COP27 den 15 november i en livesändning tillsammans med We Don´t Have Time.

2022 års finalister i Startup 4 Climate

Cetasol AB
Datadriven marinteknik för fartyg. AI bidrar till energieffektivisering och kan ge en besparing på 10–35 %. Skärgårdsfärjor och andra transportbåtar kan exempelvis köras bränslesnålare när kaptenerna får hjälp av ny teknik. (Göteborg)

Elonroad AB bygger elvägar där fordonen laddas direkt från vägen genom ett trådlöst laddningssystem, vilket kräver mindre batterier och färre stopp för laddning. Tekniken består av räls i vägen som levererar el och data, och en pickup-enhet under fordonet som automatiskt ansluter till skenan för data- och elöverföring. (Lund)

Helios Innovations AB siktar på att göra en av världens mest energikrävande processer, förångning, mer energieffektiv. Bolaget har utvecklat en teknik som tar tillvara på spillvärme, energi som annars skulle gå till spillo, för att förånga industriella vätskor. (Åled)

Nitrocapt AB
En stor del av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från tillverkning av kvävegödsel. Uppsalabolaget har utvecklat en ny kemisk process för att framställa mineralgödsel fossilfritt, där processen kommer endast kräver vatten och förnybar el. (Uppsala).

Rebasian Technologies AB tillhandahåller en öppen samarbetsplattform för energimodellering. Plattformen tillåter energiingenjörer och datavetare att snabbt skapa, iterera och distribuera toppmoderna energimodeller med öppen källkod för prognoser, simulering och optimering av energisystem. (Stockholm)

Sally R AB är en PropTech-startup som förser fastigheter med en molnbaserad mjukvarulösning för att optimera energiförbrukning och inomhusluftkvalitet. Tjänsten sparar mellan 40–60 % på VVS-system i fastigheter, vilket motsvarar cirka 20–25 % energibesparing för byggnaden. (Västerås)

Tentania AB, vinnare av ”Folkets Röst”, tillhandahåller en molnplattform som uppmuntrar en klimatvänlig livsstil och gör bostäder smartare. (Göteborg)

Zigrid AB
Över 70 procent av all energi som produceras i världen idag försvinner som spillvärme. Zigrids patenterade teknik är en del i ett cirkulärt energisystem där spillvärme som tidigare pumpats ut i naturen nu fångas upp och omvandlas till ny energi som kan återföras in i verksamheten eller till elnätet. Tekniken innebär både minskade driftskostnader och kraftigt reducerade utsläpp av koldioxid. (Nora).

Dela nyhet