Elsnilleguiden.

Nr 4/4 vd Maria

Gör som vår vd Maria:

Optimera din elanvändning och få ner kostnaden.

 • Bor: I villa från 70-talet
 • Bor ihop med: Partner och tre tonåringar
 • Boendeyta: 147 kvm
 • Förbrukning 2022: 15 000 kWh
 • Målförbrukning 2023: 12 000 kWh
 • Uppvärmning: Bergvärme.

För Maria är det något av en sport att sänka elräkningen. Hon följer sin förbrukning, optimerar elanvändningen och styr sin uppvärmning med Ngenic. Den mest använda appen i telefonen? GodEls såklart.

När elpriserna är som lägst kan det hända att gardinerna i Marias villa åker ner för att tvättas och att temperaturen höjs en grad. Maria och hennes familj har timprisavtal, och försöker att använda elen när den är som billigast.

– Med Ngenics smarta termostat värms vårt hus automatiskt upp på tider som är prismässigt fördelaktiga. Vi har infört nya morgonrutiner också. Eftersom diskmaskinen och tvättmaskinen går på natten när elen är som billigast tömmer vi numera diskmaskinen och hänger tvätt innan morgonkaffet.

En dag i november var det faktiskt minuspris på el. Marias man jobbade hemifrån och när han hade pauser passade han på att tvätta textilier därhemma. Alla gardiner, kuddfodral och överkast åkte in i tvättmaskinen.

– Sen festade vi till det och drog upp värmen några grader och okynnesdiskade några maskiner disk. Den dagen fördubblade vår förbrukning, men till ett billigt pris. Det var ett intressant experiment. Vad händer med förbrukningen om man drar på och skruvar upp?

Marias checklista:

 • Ladda ner GodEls app och få koll på förbrukningen.
 • Lär dig när elen är som billigast, och följ spotpriset i appen.
 • Byt till timprisavtal, men gör gärna en testmånad först.
 • Om du har vattenburen uppvärmning – skaffa Ngenic och värm upp huset smartare.
 • Ta bort hemmets eltjuvar. Sluta använda golvvärme, handdukstorkare och torktumlare.

Alla i familjen har GodEls app och kan på så sätt ta ansvar för vilka tider de använder varmvatten i duschen eller gör ett långkok på spisen

– Jag skulle säga att appen gör jobbet. Elanvändningen blir gamifierad, och alla kan bidra. Jag och min man har blivit lika stora nördar, men visst kan barnen tycka att det är lite väl svalt hemma ibland. Att skruva ner temperaturen är ju en av de saker som har störst påverkan på elräkningen. Vi har gått från 22 till 19 grader, än så länge utan alltför stora investeringar i raggsockor och koftor.

Till den som vill och kan börja optimera sin elanvändning har Maria några tips.

– Börja med att skaffa koll och kontroll på hur mycket el du förbrukar och vad som drar mest. Med de insikterna kommer du långt. Överväg om du ska byta till timprisavtal. Vi testade i en månad innan vi bytte, för att vara säkra på att vi kunde förändra och optimera vår förbrukning. Sök information för att lära dig mer, var med i olika forum som pratar om eloptimering och ger tips på att spara el.

Dina verktyg på vägen:

Koll och kontroll.

Smart uppvärmning.

Timprisavtal.

Är du inte som Maria?
Kolla in våra andra elsnillen.

Sitt still i båten-Sascha

Boende: Lägenhet, 63 kvm
Förbrukning 2021: 1 500 kWh
Förbrukning 2022: 1 200 kWh
Uppvärmning: Fjärrvärme
Avtal: Rörligt

Gör som Sascha.

Skruva ner-Mia

Boende: Lägenhet, 125 kvm
Förbrukning 2021: 12 000 kWh
Förbrukning 2022: 6 000 kWh
Uppvärmning: Fjärrvärme
Avtal: Rörligt

Gör som Mia.

Spara el-Filip.

Boende: Radhus, 110 kvm
Förbrukning 2021: 10 000 kWh
Förbrukning 2022: 8 000 kWh
Uppvärmning: Fjärrvärme
Avtal: Rörligt

Gör som Filip.