Timprisavtal – så funkar det.

Var tionde hushåll i Sverige har gått över till timprisavtal. Hur funkar det och för vem lönar det sig? Vi ger dig timprisguiden - allt du behöver veta om timpris.

Timprisavtal passar dig som kan vara flexibel.

Timprisavtal passar dig som kan använda elen när den kostar minst – och som kan avstå vid pristopparna. Det kräver viss flexibilitet och att du som kund har tid och intresse att sätta dig in i hur ditt hushålls förbrukningsmönster ser ut.

Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett mindre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då. Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar.

Blogginlägg: När är elen billigast på dygnet?

Timprisavtal eller rörligt elavtal?

Du som har ett rörligt avtal faktureras ett snittpris av elpriset per månad. Med ett timprisavtal betalar du för vad elen kostade de timmar då du använde den. Då kan du i viss utsträckning påverka hur mycket du betalar för elen, till skillnad från ett rörligt avtal med snittpris.

Så som vi i Sverige använder el idag är det inte självklart att timprisavtal lönar sig för den stora massan. Faktum är att mer än 95 procent av våra kunder har rörligt elavtal. Och för dem är det oftast mer lönsamt att sänka sin förbrukning generellt och inte stirra sig blind på specifika timmar på dygnet.

Timavläsning ger dig koll.

Elförbrukningen mäts per månad eller per timme. För att kunna byta till timprisavtal behöver du ha timavläsning. Det är ditt elnätsföretag som ansvarar för att mäta din elförbrukning, och de rapporterar sedan vidare informationen till oss som elhandelsbolag.

Vill du byta till timprisavtal? Gör så här:

1. Stödjer din elmätare timavläsning?

  • Japp: Du kommer att börja debiteras samma dag som avtalet förnyas till timprisavtal. Gå vidare till punkt 2.
  • Nix: Kontakta din nätägare för att byta till en elmätare som stödjer timavläsning. Din nätägare har sedan tre månader på sig att byta ut den så att din elförbrukning kan läsas av per timme.
  • Vet inte: Hör av dig till din nätägare eller till oss på GodEl för att ta reda på det.

2. Logga in på Mitt GodEl och ändra ditt avtal till ett timprisavtal.

  • Välj ”Förnyelse av avtal: timprisavtal” i den första vyn du kommer till som inloggad.

3. Är du inte kund hos oss, men vill bli?

Har du fler frågor om timprisavtal?

Du kan alltid kontakta vår kundservice: kundservice@godel.se eller 0770-45 73 00.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet