Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Elbil har aldrig varit så hett som nu, trots vinterhalvårets rekordhöga elpris. Hur laddar man elbilen bäst och vad kostar det att göra det hemma? Vi guidar dig i elbilsdjungeln.

Hur laddar man bäst hemma?

En elbil står i snitt still 23 timmar om dygnet. När du laddar hemma ska du inte använda ett vanligt eluttag, eftersom det inte är dimensionerat för hög belastning under lång tid. Det är därför bra att investera i en laddstation. Idag finns det inga krav på att ha en laddstation för privatbruk och laddning med upp till 16 ampere, men med en laddstation laddar du snabbare. Dessutom är det säkrare eftersom den kommunicerar eventuella fel och stoppar laddningen när batteriet är fullt.

Det går att snabbladda elbilen på särskilda snabbladdningsstationer när man är på språng. Bensinstationer och snabbmatsrestauranger erbjuder ofta möjligheten att ladda bilen. En snabbladdningsstation har en högre spänning och strömstyrka och kan ladda upp bilen på cirka 20 minuter. Att snabbladda bilen är dyrare än att ladda bilen hemma. Alla aktörer sätter sitt eget pris och det kan därför variera från ställe till ställe. Kostnaden för att ladda bilen hemma beror på två faktorer: ditt elpris och elbilens batteri. Vill du beräkna kostnaden för din elbilsladdning kan du använda följande formel:

Elpris [kr/kWh] x Batteriets kapacitet [kWh].

Har du ett timprisavtal tjänar du på att ladda din elbil hemma och gärna på natten, då elpriserna är lägre. För att hålla kostnaderna nere bör du då undvika att ladda på morgonen och sen eftermiddag. Då är elpriserna generellt som högst då många hushåll toppar sin förbrukning under den tiden på dygnet.

Vad kostar det då att ladda elbilen hemma?

Uppskattningsvis är kostnaderna för en konsument för el, nät och skatter 2 kronor per kWh. Elbilar förbrukar i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil, beroende på storlek och årstid. För en elbil är bränslekostnaden ungefär 1,5–4,5 kronor per mil. För en bensinbil ligger motsvarande bränslekostnad uppskattningsvis mellan 8 och 11 kronor per mil. Den totala driftkostnaden för elbilar är vanligtvis betydligt lägre än för bensin- och dieselbilar.

Kostnaden för att ladda en elbil hemma är cirka 90–200 kronor om du laddar din elbil från ett tomt batteri till ett fulladdat. Kostnaden är baserad på en batterikapacitet på cirka 50–100 kWh och ett elpris på 2 kronor.

Funderar du på om elbil kan vara något för dig? Vi går igenom saker som kan vara bra att tänka på när det gäller elbil.