Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Elbil är framtiden, och kostnaden är fortsatt lägre än för fossilbil – trots de högre elpriserna. Hur laddar man elbilen bäst och vad kostar det att göra det hemma? Vi guidar dig i elbilsdjungeln.

Så laddar du bäst hemma

En elbil står i snitt still 23 timmar om dygnet. När du laddar hemma bör du inte använda ett vanligt eluttag, eftersom det inte är dimensionerat för hög belastning under lång tid. Investera därför i en laddstation. Det finns inga krav på att ha en laddstation för privatbruk och laddning med upp till 16 ampere, men med en laddstation laddar du snabbare. Dessutom är det säkrare eftersom laddstationen kommunicerar eventuella fel och stoppar laddningen när batteriet är fullt.

Med hjälp av vår app håller du koll på spotpriset och kan styra laddningen.

Så laddar du bäst på språng

Det går att snabbladda elbilen på särskilda snabbladdningsstationer, när du är på väg – eller för dig som inte kan ladda hemma. Bensinstationer och snabbmatsrestauranger erbjuder ofta möjligheten att ladda bilen. En snabbladdningsstation har en högre spänning och strömstyrka och kan ladda upp bilen på cirka 20 minuter. Att snabbladda bilen är dyrare än att ladda bilen hemma. Alla aktörer sätter sitt eget pris och det kan därför variera från ställe till ställe.

Så räknar du ut vad det kostar att ladda bilen

Kostnaden för att ladda elbilen beror på två faktorer: elpriset och bilens batteri. Använd följande formel för att beräkna kostnaden för din elbilsladdning:

Elpris [kr/kWh] x Batteriets kapacitet [kWh].

Har du ett timprisavtal tjänar du på att ladda din elbil hemma och gärna på natten, då elpriserna är lägre. För att hålla kostnaderna nere bör du undvika att ladda på morgonen och sen eftermiddag. Då är elpriserna generellt som högst då många hushåll toppar sin förbrukning under den tiden på dygnet.

Så mycket kostar det att ladda elbilen hemma

Uppskattningsvis är kostnaderna för en konsument för el, nät och skatter 2 kronor per kWh. Elbilar förbrukar i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil, beroende på storlek/modell och årstid. För en elbil är bränslekostnaden ungefär 1,5–4,5 kronor per mil. För en bensinbil ligger motsvarande bränslekostnad uppskattningsvis mellan 8 och 11 kronor per mil. Den totala driftkostnaden för elbilar är vanligtvis betydligt lägre än för bensin- och dieselbilar.

Kostnaden för att ladda en elbil hemma blir cirka 90–200 kronor om du laddar din elbil från ett tomt batteri till ett fulladdat. Kostnaden är baserad på en batterikapacitet på cirka 50–100 kWh och ett elpris på 2 kronor.

Funderar du på om elbil kan vara något för dig? Kolla in vad som kan vara bra att tänka på när det gäller elbil.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.