Rörligt avtal och timprisavtal

Vilket elavtal passar dig? Här samlar vi information för dig som behöver hjälp med att välja mellan timprisavtal och rörligt elavtal. Oavsett vad du väljer får du alltid schyssta villkor när du väljer oss.

Rörligt avtal

Du som har ett rörligt avtal faktureras ett snittpris av elpriset varje månad, och det månatliga snittpriset betalas i förhållande till den månatliga förbrukningen. Med ett rörligt elavtal har det alltså ingen betydelse när på dygnet du förbrukar el. Rörligt avtal är den vanligaste avtalsformen och historiskt sett har de rörliga elavtalen varit billigast över tid.

 

Timprisavtal

Med ett timprisavtal kan du påverka ditt elpris genom att styra din elanvändning till de timmar som elpriset är som lägst. Något som i sin tur kan leda till ett mer effektivt resursutnyttjande. Men det passar inte alla. Om du inte kan följa eller styra din elanvändning efter elpriset per timme bör du inte välja timprisavtal. Har du inte möjlighet att minska din förbrukning när elpriset är högt riskerar nämligen dina kostnader att öka jämfört med om du hade haft ett rörligt elavtal.

Timavläsning
Ditt elnätsföretag ansvarar för att mäta din elförbrukning. Det sker per månad (månadsavläsning) eller timme (timavläsning). Med timavläsning får du möjlighet att följa din förbrukning per dag och timme. För att ha timprisavtal måste du ha timavläsning, men bara för att du har timavläsning behöver du inte välja ett timprisavtal.

Passar timprisavtal för mig?
Timprisavtal passar dig som har möjlighet att styra din elförbrukning och använda elen när den är som billigast – och avstå vid pristopparna. Om du däremot använder mycket el under de dyraste timmarna på dygnet, och har svårt att flytta din förbrukning, kan ett timprisavtal bli dyrare än ett vanligt rörligt avtal.

Kan mitt företag ha timprisavtal?
Ja, våra företagskunder har också möjlighet att teckna vårt timprisavtal. Men precis som för privatpersoner är det framför allt lönsamt för den som kan styra och lägga om sin förbrukning till de tider när elpriset är som lägst. Har ni inte möjlighet att följa spotpris och den egna förbrukningen bör ni inte välja timprisavtal. Läs mer om timpris för företag här.

Teckna timprisavtal hos GodEl
Om du redan är kund hos oss kan du logga in på Mitt GodEl för att teckna timprisavtal, och även ansöka om timavläsning om du inte redan har det. Din nätägare har sedan tre månader på sig att ändra så att de framöver rapporterar din förbrukning per timme. Vill du bli kund hos oss kan du teckna ett elavtal här.

Få koll och kontroll direkt i mobilen.

Med vår app kan du enkelt följa din elförbrukning och få smarta elanalyser och skräddarsydda tips. Du kan sedan optimera elanvändningen och göra besparingar för både plånbok och planet. Och du som har uppkopplade elprodukter – som elbilsladdning och smart uppvärmning – kan styra alltihop direkt från appen.

Elprisprognos.

Vi har räknat ut hur höga elräkningarna kan bli de kommande månaderna. Se vår prognos för olika förbrukningsnivåer och områden.

Det påverkar priserna under ett dygn.

Spotpriset på el går upp och ner under dygnets timmar. Här svarar vi på när priserna är som lägst och om det lönar sig med timprisavtal.

Vårt elpris.

Vi vill ge alla tillgång till schysst el. Med schysst el menar vi både hur elen produceras och hur vi som bolag tar betalt för den. Därför är vi helt transparenta i vår prissättning.