Rörligt avtal och timprisavtal

Så funkar det.

Vilken typ av avtal passar mig, och vad är det där med timavläsning? Luta dig tillbaka och läs vår guide. Och du, hos oss får du alltid schyssta villkor. Oavsett om du väljer rörligt avtal eller timprisavtal.

Rörligt avtal

Du som har ett rörligt avtal faktureras ett snittpris av elpriset varje månad. Det innebär att det inte har någon betydelse när på dygnet du förbrukar el. Rörligt avtal är den vanligaste avtalsformen.

Timprisavtal

Med ett timprisavtal betalar du det faktiska priset för varje kilowattimme du förbrukar. Din kostnad påverkas alltså av hur stor din elförbrukning är under dygnets olika timmar, och du som har möjlighet att styra förbrukningen till de timmar när priset är lägre kan få en lägre kostnad.

Timavläsning
Det är ditt elnätsföretag som ansvarar för att mäta din elförbrukning. Det sker per månad (månadsavläsning) eller timme (timavläsning). Med timavläsning kan du följa din förbrukning per dag och timme.

Passar timprisavtal för mig?
Timprisavtal passar dig som har möjlighet att styra din elförbrukning och använda elen när den är som billigast – och alltså avstå vid pristopparna. Om du däremot använder mycket el under de dyraste timmarna på dygnet, och har svårt att flytta din förbrukning, kan ett timprisavtal bli dyrare än ett vanligt rörligt avtal.

Teckna timprisavtal hos GodEl
Logga in på Mitt GodEl för att teckna timprisavtal, och ansök samtidigt om timavläsning om du inte redan har det. Din nätägare har sedan tre månader på sig att ändra så att de framöver rapporterar din förbrukning per timme.

Spotpris

Råvarupriset på el, alltså det pris som vi elbolag köper in elen för. Spotpriset på el sätts timme för timme på den nordiska elbörsen Nord Pool, och varierar mellan Sveriges olika elområden. Priset styrs av tillgång och efterfrågan.

Vad är skillnaden mellan spotpris och timpris?
Spotpriset ligger till grund för timpriset som vi som elbolag tar (och även till grund för det rörliga avtalet). GodEls påslag är 2,5 öre per kilowattimme.

Fastprisavtal

Ett elavtal där elpriset per kilowattimme är fast under avtalets bindningstid, oftast i ett eller tre år. Vi på GodEl har valt att inte erbjuda fastprisavtal, eftersom det inte (historiskt sett) är en lönsam avtalsform för kunden över tid.

När är elen som billigast på dygnet?

Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett lägre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då. Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar.

Elpriserna just nu.

Sedan en tid tillbaka är inköpspriset på el högre än normalt. Vad påverkar elpriset och hur kan du effektivisera din elanvändning? Läs mer här.

Koll och kontroll på din förbrukning.

Ladda ner vår app och bli en smartare elkonsument. Följ din förbrukning och få smarta analyser, jämförelser och skräddarsydda tips.

Effektivisera med Ngenic.

Tillsammans med energiteknikbolaget Ngenic erbjuder vi våra kunder med vattenburen värme möjligheten att köpa en digital, uppkopplad termostat som hjälper dig att värma upp ditt hem smartare.