När är elen billigast på dygnet?

Spotpriset på el går upp och ner under dygnets timmar. Lär dig mer om timprisavtal, för vem det passar och vad du som elkonsument kan göra för att sänka din elkostnad.

Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett lägre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då. Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar. I regel är elen som dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9 samt på kvällen mellan 17 och 19.

Vid klockan 22 på kvällen inleds prissänkningen och från 05.30 på morgonen höjs priset sedan successivt. Mellan klockan 02 och 04 är elen som billigast. Men – för att kunna dra nytta av de billigaste timmarna behöver du ha ett timprisavtal. Du som har ett rörligt avtal faktureras istället ett snittpris av elpriset per månad och påverkas inte av vad elen kostar under dygnets olika timmar.

Kan du spara pengar genom att styra din förbrukning?

För att ett timprisavtal ska löna sig behöver du vara insatt i när elen är som billigast och styra förbrukningen till de timmarna. Är din elanvändning däremot hög under timmarna med högt elpris kan resultatet bli en högre elkostnad.

Så påverkas elpriset.

Utbud och efterfrågan styr prissättningen, precis som på många andra marknader. Alla elhandlare köper in elen från den nordiska elbörsen Nord Pool. Råvarupriset på el fastställs timme för timme hos Nord Pool. Utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan bestäms priset på elen.

Den största delen av elproduktion sker i norra Sverige och därefter ska elen överföras till de södra delarna av landet. För dig som elkund kan det innebära att du som bor i södra Sverige tidvis får betala ett högre pris jämfört med boende i norra Sverige. Normalt sett finns det mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige, vilket är orsaken till att priset skiljer sig mellan de olika elområdena. Har vi en kall vinter blir elpriset högre eftersom användningen ökar. Vid regn och mycket vind kan elpriset sjunka. Förutom väder och vind påverkas elpriset av världsmarknadspriser och det politiska läget.

Kom ihåg – den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukas.

Läs våra tips om hur du kan spara el hemma och göra både plånboken och planeten en tjänst.