När är elen billigast på dygnet?

Spotpriset på elmarknaden går ständigt upp och ner under dygnets timmar. Vilken tid på dygnet är egentligen bäst att använda elen? Vi går igenom hur du själv kan tänka och vad du behöver göra för att sänka din elkostnad.

Elpriserna är oftast lägre under de tider då färre personer konsumerar el. Efterfrågan är generellt lägre på natten eftersom folk sover och därmed är också elpriset oftast lägre. Behovet ökar på morgonen, då vi går upp och sköter våra morgonbestyr samt när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar. I regel är elen som dyrast mellan klockan 7–9 samt 17–19.

Runt klockan 22 på kvällen inleds prissänkningen och höjs successivt från 05:30 på morgonen. De allra billigaste timmarna generellt sett nyttjar du mellan 02 och 04 på natten. För att kunna dra nytta av att använda elen under de billigaste timmarna behöver du ha ett timdebiterat avtal. Med ett timdebiterat avtal kan du styra din elanvändning till de timmar på dygnet som elpriset generellt är som lägst.

Kan du spara pengar genom att flytta din förbrukning?

För att tjäna på att ha ett timdebiterat avtal behöver du hålla koll på när du använder din el och styra elanvändningen till timmar med lågt elpris. Är din elanvändning däremot hög under timmar med högt elpris kan resultatet bli en högre elkostnad.

Detta påverkar elpriset.

Utbud och efterfrågan styr prissättningen precis som på många andra marknader. Alla elhandlare köper in elen från den nordiska elbörsen Nord Pool. Råvarupriset på el fastställs timme för timme hos Nord Pool. Utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan bestäms priset på elen.

Den största delen av elproduktion sker i norra Sverige och därefter ska elen överföras till de södra delarna av landet. För dig som elkund kan det innebära att man tidvis får betala ett högre pris om man bor i södra Sverige jämfört med boende i norra Sverige. Normalt sett finns det mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige och är orsaken till att det skiljer sig i pris mellan de olika elområdena. Har vi en kall vinter blir elpriset högre eftersom användningen ökar. Vid regn och mycket vind kan elpriset sjunka. Förutom väder och vind påverkas elpriset av världsmarknadspriser och det politiska läget.

Kom ihåg – den bästa kilowattimmen är den som aldrig förbrukas. Så kan du spara el hemma och göra både plånboken och planeten en tjänst.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00