När är elen billigast på dygnet?

Priset på el styrs av efterfrågan. Elen är alltså som billigast när färre personer använder den. Lär dig hur det funkar och vad du som elkonsument kan göra för att optimera din förbrukning och sänka din elkostnad.

Elpriset styrs av efterfrågan och går upp och ner över dygnets olika timmar. På natten när vi sover är efterfrågan och därmed även pris som lägst. På morgonen, när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar går priset upp.

Elpriset över dygnet.

I regel är elen som dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9 samt på kvällen mellan 17 och 19. Vid klockan 22 på kvällen blir elen billigare och från 05.30 på morgonen höjs priset sedan successivt. Mellan klockan 02 och 04 är elen som allra billigast.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

 

 

Elpriset över veckan.

Priset på el skiljer sig även åt över veckan. Elen är i regel billigare på helgen, vilket beror på att många arbetsplatser och industrier är stängda och att lediga barn och vuxna är utomhus mer på lediga dagar.

 

Även väder och världsmarknad påverkar elpriset.

Utbud och efterfrågan styr alltså prissättningen på el, precis som på många andra marknader. Alla elhandlare köper in elen från den nordiska elbörsen Nord Pool. Råvarupriset på el fastställs timme för timme hos Nord Pool. Priset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan.

I Sverige sker den största delen av elproduktionen i norra delen av landet och därefter ska elen överföras till de södra delarna. För dig som kund kan det innebära att du som bor i södra Sverige tidvis får betala ett högre pris jämfört med boende i norra Sverige. Normalt sett finns det mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige, vilket är orsaken till att priset skiljer sig mellan de olika elområdena. Har vi en kall vinter blir elpriset högre eftersom användningen ökar. Vid regn och mycket vind kan elpriset sjunka. Förutom väder och vind påverkas elpriset av världsmarknadspriser och det politiska läget.

Spara pengar genom att styra din elförbrukning.

Det finns alltså pengar att spara för den som styr sin elförbrukning till de timmar på dygnet när efterfrågan är lägre. Men – för att kunna dra nytta av de billigaste timmarna behöver du ha ett timprisavtal. Du som har ett rörligt avtal faktureras istället ett snittpris av elpriset per månad och påverkas inte av vad elen kostar under dygnets olika timmar.

För att ett timprisavtal ska löna sig behöver du vara insatt i när elen är som billigast och ha möjlighet att styra förbrukningen till de timmarna. Är din elanvändning däremot hög under timmarna med högt elpris kan resultatet bli en högre elkostnad.

 

Koll på din el i mobilen.

Vill du få koll och kontroll på din elförbrukning? I vår app kan du enkelt följa din förbrukning och få smarta analyser, jämförelser och skräddarsydda tips. Vi hjälper dig att optimera och styra din elanvändning och göra besparingar för både plånbok och planet. Läs mer och ladda ner appen.

Läs gärna även våra tips om hur du kan spara el hemma.