Teckna elavtal för lägenhet – 5 saker att tänka på.

Ska du teckna elavtal för din lägenhet? I en djungel av olika leverantörer och avtalsformer kan det kännas snårigt att hitta rätt. Vi har samlat fem tips att tänka på innan du tecknar elavtal.

Oavsett hur du bor eller vart du ska flytta räcker det inte att teckna ett elavtal. Du måste också ha ett elnätsavtal och till skillnad från elavtal kan du inte välja elnätsleverantör fritt. Elnätsavtalet måste du teckna med den leverantör som äger elnätet där du bor. När du har gjort det kan du välja vilken elleverantör du vill, men eftersom det finns cirka 130 elbolag i Sverige kan valet kännas svårt och eventuella erbjudanden eller rabatter lockande. Vi har samlat en checklista som hjälper dig till ett bra beslut.

Fem tips från oss innan du tecknar elavtal

1. Förbrukning.

En lägenhet förbrukar oftast betydligt mindre el än en villa. Tecknar du ett fast elavtal betalar du alltid samma pris för elen, oavsett om elpriserna fluktuerar. Med ett rörligt elavtal följer ditt avtal i stället utvecklingen på elmarknaden, något som lönar sig i längden – både för de som bor i lägenhet och de som bor i hus.

2. Månadsavgiften.

När din förbrukning är låg är en hög månadskostnad inget du vill betala för. Dubbelkolla månadsavgiften, speciellt om du lockas att teckna ett elavtal som har gratis månadsavgift de första månaderna.

3. Flexibelt avtal.

Håll koll på avtalstiden innan du tecknar ett nytt elavtal. Ibland sträcker sig avtalet över flera år och om du vill bryta det i förväg är det oftast väldigt dyrt. Störst flexibilitet får du med ett elavtal som varken har bindningstid eller uppsägningstid.

4. Ursprung.

Är elens ursprung viktigt för dig? Då ska du dra öronen åt dig när elbolag marknadsför el som ”grön” eller ”hållbar”. Det låter bra – men saknar betydelse. Kolla i stället om elen är märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval och om den är förnybar – det vill säga från vind, vatten eller sol – eller fossilfri, dit även kärnkraft räknas.

5. Jämförelsesajter.

Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elavtal är Elpriskollen, som drivs av Energimarknadsinspektionen. Till skillnad från andra sidor har Elpriskollen med andra ord inget vinstintresse eller får provision baserat på de val som kunderna gör.

Räkna ut din månadskostnad för ditt elavtal eller jämför GodEls pris med eljättarna.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet