Låga elpriser i sikte trots krig och oroshärdar.
Marknaden tror på en billigare höst/vinter än i fjol. Detta trots oroligheter i världen och att rubriker om ”prissmocka” möter oss, när ett nytt regelverk med flödesbaserad kapacitetsberäkning införs i slutet av oktober. Terminsmarknaden (den marknad som blickar längre fram i tid än morgondagen) för el, förutspår inte någon prischock. Ingen kan med säkerhet veta hur det nya regelverket kommer att slå på elpriset, men marknadens samlade bedömning just nu är att påverkan på elpriset är relativt liten. Så svenska konsumenter behöver faktiskt inte stressa upp sig i onödan.
Därför tror marknaden på en billig el-vinter.
Europa lärde sig att bunkra flytande gas i samband med energikrisen och merparten gas från ledningar kommer numera från Norge. Det gör att gaspriserna är mindre sårbara för krigen i våra närområden. Det som skapade elprischock för två vintrar sedan var just att gaspriserna sköt i höjden och fick en direkt påverkan på elpriserna. I övrigt har lågkonjunkturen och pausade industrisatsningar sänkt efterfrågan på el och då går priset ned. Vad gäller utbudet har mycket sol- och vindkraft samt Finlands nya kärnkraftverk tillkommit på senare tid – även det sänker priset. Sedan kan, som vanligt, allt hända. Exempelvis kan kärnkraftverk tas ur bruk för att lagas och då sticker priset tillfälligt.
Fastprisavtal fortsatt dyra.
Vi ser att fastprisavtalen har höga riskpremier – med andra ord är det dyrt att försäkra sig mot dyra elpriser. Som fastprisavtalskund betalar man ungefär 45% mer än vad marknaden förutspår. Notera då att det nya regelverket om hur elen ska flöda redan är inprisat på marknaden – det går alltså inte att slippa undan eventuella prisökningar.
Vi på GodEl har ju valt att inte sälja fastprisavtal för att det är finansiellt riskfyllt för oss som företag – den finansiella risken landar på elkundernas elräkningar – och för att det historiskt varit ett dyrt elavtal. Att vi förespråkar rörligt avtal följer alltså vår affärslogik. Nu ser vi att även konkurrenter och kampanjsajter med jämförelser förespråkar rörliga elavtal inför vintern.