Flödesbaserad kapacitetsberäkning – nyckeln till en effektiv elmarknad? 

Frågan kring flödesbaserad kapacitetsberäkning har blivit en het fråga bland experter i elbranschen och modellen planeras att implementeras i Sverige den 29 oktober 2024. Men vad betyder det egentligen? Här kommer en sammanfattning:

Flödesbaserad kapacitetsberäkning, vad är det?

Den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden, även känd som ”flowbased”, är en avancerad teknik för att optimera elflöden i elnätet. Analysen av elflöden sker i realtid jämfört med en nuvarande mer statisk modell. Tanken är att den flödesbaserade metoden bättre ska låta elen flöda till de platser där efterfrågan är som störst och på så vis utnyttja elnätet optimalt.

Hur funkar flödesbaserad kapacitetsberäkning?

Till skillnad från äldre, statiska modeller bygger den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden på dynamiska analyser av elflödena. Genom att basera elöverföring på faktiska nätförhållanden i realtid, hjälper metoden till att undvika överbelastningar och möjliggör därmed en mer effektiv fördelning av elektricitet, vilket kan leda till ett flexiblare elnät.

Finns det några nackdelar?

Kritiker menar att modellen påverkar Sveriges konkurrenskraft negativt, detta i och med att vår billiga el riskerar att bli dyrare. Grundtanken är att priser harmoniseras när elen flödar bättre, då får billiga regioner dyrare el medan dyrare regioner får billigare el.

Intresseorganisationen Energiföretagen menar att frågan inte är tillräckligt utredd och att den behöver mer tid och analys. Samtidigt säger andra experter att det eventuellt inte blir så stora förändringar på elpriset, kanske några ören, och att marknaden kan anpassa sig efter införandet av den flödesbaserade beräkningen i slutet av oktober. Svenska Kraftnät säger att det inte går att likställa resultaten av provkörningarna med resultaten när modellen körs i skarpt läge.

Vilka är fördelarna?

En av de tänkbara fördelarna med flödesbaserad kapacitetsberäkning är att det underlättar att ta in mer av förnybara energikällor, såsom sol- och vindkraft, i elnätet. Tillgången på dessa energikällor svänger ju rejält, det går inte att säga i förväg exakt hur mycket solen kommer att lysa och hur mycket det kommer att blåsa. Därmed blir det en utmaning för de personer i kontrollrummen som arbetar med att skapa balans i elnäten. Med den nya modellen hoppas man kunna undvika överbelastningar och få ett mer flexibelt elnät. Dessutom hoppas man minska risken för flaskhalsar, vilket bidrar till en bättre elhandel på den europeiska elmarknaden. Och bättre handel leder i teorin till lägre priser.

Vill du på ett mer lättsmält sätt ta reda på vad flödesbaserad kapacitetsberäkning innebär för dig som elkund? Läs Elmarknadskollen av vår elexpert Björn Björnson.

Dela nyhet