Blir elen dyrare i oktober?

Vi har mötts av rubriker om dyrare el i slutet av oktober då Sverige byter system för elöverföring i enlighet med en EU-reglering. Det pratas om vinnare i södra Sverige och förlorare i norra och mellersta Sverige. I facktermer kallas denna förändring för ”flödesbaserad kapacitetberäkning”. Det nya systemet innebär att överföringen av el mellan elområden och till och från våra grannländer, effektiviseras.

Prisskillnaderna utjämnas något.

Hur påverkas då priset av förändringen i elnäten? Det torra men korrekta svaret är: vi vet inte. Det är så många faktorer som påverkar elpriset och det sker regelbundet förbättringar och utbyggnader av elnätet. Så det går inte att isolera denna effekt från andra förändringar, utbud och efterfrågan samt väder och vind. Troligtvis kommer prisskillnaderna mellan de olika elområdena att jämnas ut något. Då får elområde 4, som har dyrare el än övriga Sverige, något lägre elpris och tvärtom för övriga landet.

Troligen små prisskillnader.

Vissa branschexperter talar om cirka 10% skillnad och andra om bara några få ören per kilowattimme. Det är alltså ingen gigantisk förändring i pris som förutspås och i dagsläget har Sverige generellt mycket låga elpriser, även om elområde 4 relativt sett har högre priser. Den simulering av prisförändringar som gjorts är dessutom inget facit för hur det kommer att bli efter införandet i oktober, för då kommer elmarknaden att anpassa sig efter de nya förutsättningarna.

Varning för elprisstress.

Att springa och teckna fastprisavtal är inte att rekommendera – de elbolag som säljer fastprisavtal har redan prisat in denna förändring, som myndigheten SVK (Svenska kraftnät) har flaggat länge för. Fastprisavtalen har fortsatt höga ”försäkringspremier” – som kund betalar man ungefär 40% högre pris än vad terminsmarknaden tror om det framtida elpriset.

Summa summarum.

Du kan inte slå marknaden och agera smart för att undkomma en eventuell prishöjning, som dessutom inte förutspås bli någon ”prischock”. Mycket talar alltså för att du kan ägna din tankekraft åt roligare saker än flödesbaserad kapacitetsberäkning. Simma lugnt!

Läs mer om flödesbaserad kapacitetsberäkning här

Dela nyhet