EU-direktiv ligger bakom det nya kvartspriset
Ett elavtal som följer elbörsens spotpriser räknas som dynamiskt. Inom kort innebär det att kvartspriset blir den nya standarden för dynamiska avtal.
Mätning, avräkning och balanshandel har redan övergått till att ske per kvart. Anledningen är att energikällor som sol och vind är väderberoende och därför svåra att planera. Nästa steg, enligt det nya EU-kravet, är att alla elhandelsbolag med över 200 000 kunder måste erbjuda kvartsprisavtal.
När spotpriset nu kommer att förändras varje kvart, blir timprisavtalen för långsamma för att hänga med – och räknas därför inte längre som dynamiska.
Fyra korta om kvartspris
- Ett pris som uppdateras var 15:e minut kommer mer precist följa börsens svängningar.
- Ett elavtal som följer elbörsens spotpriser räknas som dynamiskt.
- Du kan enklare följa elmarknadens prisuppdateringar och optimera din förbrukning.
- Även du som säljer el kommer att få ersättning per kvart istället för timme.
Vad behöver jag som kund göra?
Du behöver inte göra någonting. Ditt timprisavtal kommer automatiskt att gå över till ett kvartsprisavtal den 12 juni, alltså dagen efter att Nord Pool övergått till 15-minuterspriser. Troligtvis märker du ingen jättestor skillnad, förutom just på prisernas uppdateringsfrekvens. Prisnivåer och svängningar kommer med största sannolikhet att likna de vi ser idag, med nätter och helger som billigaste tiderna på dygnet.
Vad kommer kvartspris att kosta?
Upplägget med kvartspriser följer exakt samma princip som de timpriser du är van vid, enda skillnaden är att priserna kommer att uppdateras oftare. Det här gör att du får en tydligare överblick av de svängningar som normalt sker på elmarknaden. Det är fortsatt fördelaktigt om du kan planera din elanvändning till dygnets billigaste tider, till exempel nätter och helger. Antingen gör du detta genom egen planering eller genom att ta hjälp av smarta automatiserade lösningar.
Fördelar med 15-minuterspriser
- Det blir en mer exakt prissättning – när priserna speglar elmarknadens faktiska dynamik kan både hushåll och företag fatta mer informerade beslut om sin elanvändning.
- Pristopparna kortas ner – vi kommer inte längre se hela timmar med rekordhöga elpriser, dessa kommer tack vare kvartsuppdateringen kunna återgå till ett normalläge mycket snabbare.
- Effektivare elnät – genom att jämna ut toppar och dalar i elförbrukningen kan kvartspris bidra till en mer stabil elförsörjning och minska behovet av reservkapacitet.
Nackdelar med 15-minuterspriser
Skulle du använda som allra mest el när elen är som dyrast att köpa in så kommer kvartspris, eller timpris för delen, inte vara till din fördel. Då är det bättre att du satsar på ett rörligt avtal där du betalar ett snittpris per kWh varje månad.
Föredrar du ett rörligt elavtal så loggar du enkelt in på godel.se och byter avtal där. Du kan också höra av dig till oss via mejl eller telefon.

Med 15-minuterspriser får du en bra översikt av när det till exempel är som smartast att köra igång tvätten.
Vanliga frågor om kvartspris
Vi går över till kvartspris för att fortsatt kunna erbjuda våra kunder el till inköpspris. Detta då kvartspris blir det nya dynamiska priset, alltså det som hela tiden följer elbörsens spotpriser. Enligt ett nytt EU-direktiv måste alla elhandelsbolag med över 200 000 kunder kunna erbjuda kvartsprisavtal till sina kunder.
Nej, vi kommer inte längre att erbjuda timpris när elbörsen gått över till kvartspris. Anledningen till detta är att vi, liksom andra elhandelsbolag, hade behövt ta ut ett extra påslag för att kompensera för den risk som uppstår när handel och avräkning sker per kvart men debitering mot dig som kund sker per timme. För att du fortsatt ska kunna få el till inköpspris, utan påslag, är det därför kvartspris som gäller.
Du som har egen elproduktion och säljer din el till oss kommer i samband med övergången till 15-minuterspris att få ersättning per kvart i stället för timme. I övrigt är villkoren desamma.
Om du har ett kvartsprisavtal där priserna varierar var 15:e minut så är det fördelaktigt om du kan anpassa din elförbrukning därefter. Använd de största elbovarna när elen är som billigast, till exempel under nätterna. Du kan själv följa elbörsens spotpriser och planera nästkommande dygns förbrukning baserat på dessa.
Det här beror på vilka förutsättningar du har och hur engagerad du är. Om du har en elmätare med kvartsavläsning, prylar du kan aktivera med smart automatiserad styrning samt möjlighet att nyttja elen när den är som billigast, då är ett kvartsprisavtal ett bra val där du kan spara pengar.
Om du däremot vill kunna använda elen utan att behöva anpassa dig till särskilda tider under dygnet, då är ett rörligt avtal det bästa. Du betalar då ett månatligt snittpris per förbrukad kilowattimme, i stället för det exakta priset.
Appen är under ständig utveckling och kommer att visa kvartspriser så fort som möjligt efter Nord Pools övergång den 11 juni. Du kommer därmed kunna planera din elanvändning precis som vanligt.