Solceller för egen elproduktion

Har ditt tak rätt förutsättningar för solpaneler, hur stor roll spelar väderstrecket och måste du ansöka om bygglov innan du installerar solceller? Det finns mycket att tänka på innan du tar steget och blir egen elproducent. Vi guidar dig genom hela processen, från idé och installation till egen produktion.

1

Förbered.

  • Kontakta kommunens byggnadskontor för att se om du behöver bygglov för att installera en solcellsanläggning.
  • Är ditt tak i gott skick eller behöver det renoveras? Solcellsanläggningen har en generell livstid på 25–30 år, så se till att taket håller för den tiden. Kolla också upp vilket väderstreck ditt tak vetter mot. Sydliga tak ger högst årlig produktion, medan östliga och västliga tak kan generera mer el de timmar när elanvändningen oftast är störst, det vill säga på morgonen och på kvällen. Ytterligare saker att tänka på vad gäller tak är dess typ och lutning. Energimyndigheten beskriver utförligt vad du behöver tänka på kring dina förutsättningar.
  • Hur stor är din årliga elförbrukning och hur stor är din huvudsäkring? Genom att besvara de frågorna får du reda på hur stor anläggning du kan installera. Om du behöver höja din nuvarande säkring kan det tillkomma kostnader. Glöm inte heller att höra av dig till elnätsbolaget där du bor och kolla om det finns kapacitet nog att ansluta din anläggning till elnätet.

Planera.

  • Installationen har stor betydelse för hur väl anläggningen fungerar, så välj din leverantör med omsorg. Be gärna om referenser från tidigare arbeten och missa inte måsten som F-skattesedel och att de följer Taksäkerhetskommitténs branschstandard samt att de uppfyller alla krav för att utföra elinstallationer. Det sistnämnda kan du kolla här. Ett plus är så klart om din leverantör har en certifierad solcellsinstallatör. Det bästa måttet för att jämföra priser på anläggning är vad de kostar baserat på effekt (kr/kWh). Kolla också vilka delar som är inräknade i totalpriset. På Energimyndighetens solelportal finns mycket hjälp att hämta.
  • Det kan vara en djungel att hitta rätt leverantör och förstå vad som ingår i offerten. Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för att få kostnadsfri hjälp.
1

Installera.

  • Elektrikern eller solcellsleverantören brukar anmäla installationen till din elnätsägare, som sedan anger villkoren för din anslutning.
  • Det är både olagligt och farligt att installera solceller själv, och skulle en olycka inträffa är det troligt att ditt försäkringsbolag inte kommer ge dig full ersättning. Välj därför en elektriker som är registrerad hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen ”Elproduktionsanläggningar”. När installationen är gjord fyller elektrikern i en blankett som bekräftar färdigställandet av anläggningen och skickar den till elnätsägaren. När nätägaren gett klartecken tecknar du ett inmatningsabonnemang hos dem. Det är kostnadsfritt om produktionseffekten är max 43,5 kilowatt och säkringsstorleken högst 63 ampere.
  • Från och med årsskiftet är det mer förmånligt att installera solceller när skattereduktionen på arbete och material höjs från 15 till 20 procent. Du hittar mer information hos Skatteverket.

Producera.

  • Vi köper gärna din el så att du får ut det mesta från din elproduktion. Ring oss på 0770-45 73 00 eller skicka en intresseanmälan här så berättar vi mer om hur det går till.
  • Som kund hos oss får du koll på din solcellsproduktion och anläggning med hjälp av vår app.