Att styra bort sina pengar från fossila och klimatskadliga investeringar.
Divestera.
Divestera.
Mer om hållbarhet.
-
1,5-graders-mål.
1,5-gradersmålet sattes på FN:s klimatmöte i Paris 2015 och anger den nivå av global uppvärmning vi måste hålla oss till om vi vill leva på…
-
2-gradersmål.
Den nivå av global uppvärmning vi måste hålla oss under för att minimera de värsta effekterna av klimatförändringarna, till exempel översvämningar, döda korallrev, kraftiga stormar…
-
Agenda 2030.
Ett ramverk som togs fram inför FN:s klimatmöte i Paris 2015. Agendan är ett slags strategiskt dokument som anger 17 globala mål för hållbar utveckling.…
-
Biobränsle/Bioenergi.
Energi som utvinns genom förbränning av organiskt material, så kallad biomassa, till exempel pellets och rester från skogsbruk.
-
Bra Miljöval.
En av världens tuffaste miljömärkningar och Sveriges enda oberoende märkning av el. Märkningen ställer hårda krav på förnybar elproduktion och att producenterna tar hänsyn till…
-
Elektrifiering.
En övergång från fossila bränslen till el.
-
Energieffektivisering.
Energieffektivisering: Effektiviserar befintlig energianvändning och/eller får ut mer nytta av befintlig energianvändning. Läs mer om energispartips här och om vår energieffektiviseringsfond här.
-
Fossilfri el.
El som har producerats utan fossila bränslen, som olja och kol. Fossilfri el brukar räknas som förnybar el och kärnkraftsel.
-
Förnybar el.
Anger med vilka energikällor elen producerats. Till förnybar el räknas vattenkraft, vågkraft, vindkraft, solkraft och biokraft, det vill säga källor som kan förnya sig under…
-
Koldioxidbudget.
Koldioxidbudget. En prognos för hur mycket växthusgaser vi kan eller vill släppa ut. Används ofta för att mäta hur mycket vi kan släppa ut utan att passera 1,5- eller 2-gradersmålen. Även privatpersoner och företag…
-
Koldioxidekvivalent.
Även känd som CO2e. En praktisk enhet som översätter alla växthusgasers påverkan på den globala uppvärmningen till en och samma enhet. Det är alltså den…
-
Overshoot day.
På svenska kallas dagen för ”Den ekologiska skuldens dag”, och är den dag då mänsklighetens resursförbrukning överstiger jordens förmåga att återskapa planetens resurser.
-
Prosument.
En person som både producerar och konsumerar en tjänst eller vara, till exempel en mikroproducent av el.
-
Timpris.
Med ett timprisavtal betalar du det faktiska priset för varje förbrukad kilowattimme. Det passar dig som kan och vill påverka din elförbrukning och använda elen…
Lär dig mer.
Hur fungerar elhandeln i Sverige? Vi förklarar de viktigaste begreppen kopplade till elhandel.
Läs merFör att elen ska nå dig krävs ett elnätsavtal från din nätägare. Läs mer om det och det svenska elnätet här.
Läs merHållbar energiproduktion spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringarna. De viktigaste begreppen kopplade till hållbarhet hittar du här.
Läs merÄr du nyfiken på ord som CESAR-konto och ursprungsgaranti? Då har du hittat rätt. Här samlar vi allt kopplat till mikroproduktion.
Läs merVi listar de myndigheter som reglerar den svenska energimarknaden, ansvarar för elnäten och hjälper dig som konsument.
Läs mer