Det svenska elsystemet är driftsäkert, men extremväder, tekniska fel och olyckor gör ändå att elavbrott är relativt vanliga. Ofta kommer elen tillbaka snabbt, men ibland tar det längre tid. Värmen slutar fungera, vattnet kan försvinna och du kanske inte kan använda mobilen.
Ta reda på orsaken.
Börja med att få koll på läget. Är det bara mörkt hos dig? Då har förmodligen en säkring gått. Verkar det vara strömlöst i hela området? Vid större avbrott finns det information om vad som hänt och när strömmen beräknas vara tillbaka på din nätägares hemsida. Osäker på vem som är din nätägare? Kolla upp det via natomraden.se. Om det inte finns någon information på nätägarens hemsida bör du göra en felanmälan.
Bra att ha hemma när strömmen går.
Vid ett strömavbrott märks det snabbt hur beroende vi är av el. Genom att vara förberedd med rätt saker redan innan strömmen försvinner klarar du dig bättre – och längre. Krisinformation.se tipsar om att ha följande hemma:
- Batteri- eller solcellsdriven radio
- Ficklampor och reservbatterier
- Stearinljus och tändstickor/tändare
- Dunkar eller behållare att spara dricksvatten i
- Livsmedel som inte kräver uppvärmning
- Extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen
- Telefonlistor uppskrivna på papper
- Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
- Husapotek med det allra viktigaste
- Kontanter
- Laddade extrabatterier (powerbank) till mobilen
Vanliga frågor om strömavbrott.
Hur länge klarar sig mat i kylen vid strömavbrott?
Ett stängt kylskåp kan hålla kylan några timmar, och en stängd full frys upp till två dygn, enligt Livsmedelsverket. Klokt att hålla både kyl och frys stängda, med andra ord.
Hur behåller vi värmen i bostaden?
Bestäm er för ett rum som ni använder och samla hela familjen där. Håll dörren stängd och häng filtar framför fönstren.
Hur får jag information vid ett långvarigt, större elavbrott?
Lyssna på Sveriges Radio P4 där kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen informerar om hur drabbade kan få hjälp.
Kompensation vid strömavbrott.
Om ett oplanerat strömavbrott pågår i mer än tolv timmar har du enligt ellagen rätt till ersättning. Ersättningen är 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1 100 kronor. Storleken på ersättningen ökar för varje påbörjad 24-timmarsperiod. Om elen fungerat oavbrutet i minst två timmar i sträck anses strömavbrottet ha upphört. Ditt elnätsbolag betalar ut ersättningen automatiskt, senast sex månader efter avbrottet. Läs mer hos Energimarknadsbyrån.
Bortkoppling på grund av elbrist.
I en situation där elen inte räcker till kan så kallad MFK, manuell förbrukningsfrånkoppling, användas. Det är ett kontrollerat och planerat strömavbrott som bara används i nödsituationer. Det innebär att elen stängs ner i ett område under en kortare period för att avlasta hela elsystemet. Läs mer om MFK hos elnätsbolaget Ellevio.
Svenska Kraftnät, SVK, bedömer att risken för förbrukningsfrånkoppling har ökat under energikrisen och att den nu är ”reell”. SVK publicerar varje vecka en lägesbedömning.