Solklart om solenergi. Anna Werner guidar oss i solcellsdjungeln.

Intresset för egen elproduktion har ökat kraftigt sedan de höga elpriserna gjorde entré. Vad händer på solcellsmarknaden och vad ska man som solcellsintresserad konsument tänka på? Vi tog ett snack med Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Hej Anna! Vad händer på solcellsmarknaden just nu?

– Massor! Det är världens snabbast växande kraftslag. Volymerna ökar över hela världen. Dessutom har priserna på insatsvaror ökat under en tid och på sistone har även slutpris på en solcellsinstallation ut till kund ökat. Den teknologiska utvecklingen fortsätter imponera. Verkningsgraden på panelerna stiger och många nya uppfinningar och smarta förbättringar gör installationerna bättre och bättre.

Vilka är för- och nackdelarna med solenergi?

– Solkraft har precis som alla kraftslag specifika för- och nackdelar. Några av fördelarna: kräver inget bränsle, har inga rörliga delar, billigt att installera, går fort att installera, låga koldioxidutsläpp per kWh (åtminstone om solcellerna sitter uppe hela livstiden). Solkraft innebär en diversifiering av risk eftersom det är det minsta kraftslaget i statistiken. Det innebär också en diversifiering av risk eftersom anläggningarna är så små. Elen produceras precis där den behövs; i byggnaden och på dagen när vi använder mest el. Den kan också lokaliseras geografiskt precis dit den behövs, till exempel till södra Sverige där elpriserna är höga. Den enda nackdelen jag kommer på är att elen bara produceras då solen lyser.

Det kan kännas snårigt för den som funderar på att börja producera sin egen el med solceller – har du några tips?

– Ja, välj en medlem i Svensk Solenergi. Alla våra medlemsföretag har förbundit sig att följa vår uppförandekod. Välj också gärna en medlem som har certifierade solcellsmontörer. Vi började med certifieringen i våras och det finns redan 190 certifierade montörer. Ta hjälp av Energimyndighetens solelportalen.se vid specifika frågor. Där finns upphandlingsstöd för såväl privatpersoner som företag. Ta referenser. Det gör man alldeles för sällan när man anlitar hjälp  – i alla fall jag!

Vad är konsumenterna mest intresserade av just nu?

– Det vi ser sedan årsskiftet är ett starkt ökat intresse för batterier. Man vill såklart kunna använda solel i sin bil eller i sitt hem även när solen inte lyser. Till viss del går det om man installerar batteri i samband med att man installerar solceller.

Läs om solceller här.

Dela nyhet