Så skruvade vi ner 2023.

Sverige sparar el som aldrig förr. Nya siffror visar hur svenska folket minskade sin elförbrukning betydligt under förra året och 2023 markerar därmed den lägsta elförbrukningsnivån på 30 år. Då vi inte tjänar på våra kunders förbrukning lägger vi gärna energi på att du ska minska din. Därför bad vi våra kunder att dela med sig av hur de lyckades minska sin förbrukning. Här är några av deras svar:

”För att minska vår elförbrukning drog vi ner temperaturen inomhus med 2–3 grader, stängde av golvvärmen i badrummet och la dit ett par mjuka mattor istället, köpte sittdynor till köksstolarna, köpte varma täcken till sängarna samt började använda innetofflor. Plus att vi tog på en tröja inomhus, istället för att som tidigare gå i kortärmat. Ryktet spred sig så även våra gäster började ha med sig innetofflor och en varm tröja.”

”Bergvärme – dyr investering men bra i längden.”

”Jag tror minskningen beror på att jag verkligen snålat med allt! Det kan jag eftersom jag bor ensam. Jag har bytt alla glödlampor till LED, använder mindre varmvatten, handdiskar i balja, kokar upp vatten i vattenkokare, har lock på alla kastruller, jag har inga blinkande standby-funktioner och drar ur sladden efter laddning av mobil. Jag håller min innetemperatur under 19 grader på vintern. ”

”Jag började använda tvättstugan i föreningen lite oftare och tänkte verkligen på att fylla maskiner när jag tvättade hemma.”

”För att minska vår elförbrukning har vi stängt av handdukstork och elburen golvvärme. Vi har även dragit ner på torktumlandet.”

”Tips:

  • Torktumlar bara handdukar i 20 minuter så att de blir mjuka, låter i övrigt självtorka.
  • Tvättar bara håret två gånger i veckan, sprejar med vanligt vatten i sprejflaska för att fräscha upp det emellan.
  • Använder nästa uteslutande mikro, airfryer och vattenkokare vid matlagning.”

”Mitt hushåll elsparade 2023 genom att utnyttja den egenproducerade elen från solceller. Vi planerade medvetet att använda till exempel tvättmaskinen två gånger en solig dag.”

”Jag stängde av golvvärmen i hallen. Trodde inte att den kunde dra så mycket, men det gjorde den. Jag slutade också att tvätta på 60 grader och körde på 40 grader istället. Enkla åtgärder i en liten lägenhet.”

”Jag har bara följt era goda råd. Stängt av handdukstorken. Bara haft elgolvet i köket igång på lägre temperatur. Släckt lampor lite oftare. Inget extra elelement. Kört diskmaskinen på kvällen.”

”Det enda jag kan komma på är att jag tog hit en firma som bytte ut tätningslisten till ytterdörren. Jag ser på förbrukningen att det kan stämma tidsmässigt med att draget från trappuppgången minskade.”

”Jag har sparat lite el genom att inte förvärma ugnen. Bara om jag ska baka behövs det, men inte för gratänger och annat. Vidare har jag köpt en airfryer som är mycket mer energieffektiv för ett litet hushåll på två personer än en vanlig ugn. Dessutom värmer den inte upp lägenheten på sommaren när det är varmt väder. Sist men inte minst stänger jag ofta av tv:n direkt när filmen tagit slut. Det är inte mycket, men det verkar ha gjort skillnad ändå.”

”Vi har lyckats sänka vår elförbrukning genom följande åtgärder:

  • Köpt torkställningar så att vi inte behöver använda torktumlaren.
  • Stängt av handdukstorken i badrummet.
  • Skruvat ner innertemperaturen. Det är inte orimligt att ha en långärmad tröja och sockor inomhus när det är kallt utomhus. Sovrum har vi generellt lite svalare i och kör med varma täcken.
  • Bytt ut blandare för handfat och dusch i badrummen till mer snålspolande. Dessa droppade när vi flyttade in, så det var något som behövde åtgärdas.
  • Använt tvätt- och diskprogram med lägre temperaturer.
  • Laga mat i gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor som håller värmen när de blivit varma. Därmed kan man laga mat på lägre temperaturer.
  • Frosta av frys vid behov.”

”Mina åtgärder har bara varit småsaker, men summan blir ändå något! Satte inte på golvvärmen i badrummet (el), släckt i alla rum där ingen är även om jag har ledljuskällor överallt, timer på ledslingan på balkongen, lock på grytor på spisen och försöker utnyttja ugnen till flera rätter när den ändå är uppvärmd.”

”Jag stängde av frysen till stor del av året. Kommer att göra samma sak strax igen. På grund av det kalla vädret kan jag eventuellt sänka eller stänga av kylskåpet, och lita på kallskafferiet.”

”Vi har installerat ytterligare en luftvärmepump och har nu två stycken. Vi har stängt av en del av huset och källaren där vi endast har stödvärme. Vi har även installerat en isolerande film på de ställen vi har tvåglasfönster.”

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet