Äppelkaka
150 gram smör
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ dl hårt packat ljust muscovadosocker
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl äppelmos
2 rivna äpplen
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk kanel
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och mjöla en springform.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Vispa ägg tillsammans med socker och muscovadosocker ljust och pösigt.
- Blanda ner smöret och vispa en stund till.
- Blanda de övriga torra ingredienserna och sikta ner det i äggblandningen. Vänd ner med en slickepott så att allt blandas väl.
- Blanda i äppelmos och rivet äpple och fortsätt blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten i formen och grädda i ugnen ca 35–40 minuter.
Smörfrosting
150 g osaltat smör (viktigt med osaltat smör)
1 ¾ dl florsocker
5 msk vispgrädde
- Smält smöret i en kastrull på hög värme. När smöret smält låt det sjuda under omrörning tills att det får en gyllene färg. Smöret är klart när det tystnar och doftar lite knäckigt samt får bruna prickar.
- Häll det brynta smöret i en skål och låt det svalna innan du ställer in det en stund i kylen.
- Ta ut smöret när det stelnat något och vispa det vitt.
- Tillsätt florsocker och grädde och vispa allt till en fluffig frosting.
När kakan svalnat bre över den knäckiga frostingen över kakan. Det går utmärkt att servera kakan direkt eller göra någon dag i förväg. Förvara i kylskåp.