Prognos: så lågt kan elpriset bli i sommar.

I maj har elpriserna i elområde 1, 2 och 3 gått spikrakt nedåt och i elområde 3 så pass mycket att du får gå tillbaka till juni 2021 för att hitta samma låga nivå. Vår prognos visar att de lägre priserna kan hålla i sig hela sommaren – och även längre än så, så länge inget oförutsett sker.

Enligt de elkontrakt som handlas för sommarmånaderna väntas elpriserna ligga mellan 42 öre i norra Sverige till 67 öre i södra Sverige (pris per kWh exklusive avgifter och moms). Det är betydligt lägre sommarpriser på el om vi jämför med förra årets priser, där snittpriset på el i södra Sverige låg på strax över tre kronor per kWh i augusti. De lägre priserna beror bland annat på lägre gaspriser till följd av välfyllda gaslager i Europa och säkerställda leveranser från andra delar av världen än Ryssland. Dessutom har tillgången på vindkraft ökat, tack vare det senaste halvårets utbyggnad och driftsättning. Dessutom har den pågående vårfloden varit försenad till följd av den kalla våren, och därför fått extra kraft nu när vårvärmen äntligen är här. Det pressar priserna ordentligt i framför allt elområde 1 och 2, och till viss del även i elområde 3.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Halverat elpris i elområde 3 jämfört med 2022

Halvvägs in i 2023 kan vi tydligt se att marknaden tror på betydligt lägre årsmedelpriser för detta helår. 54 öre/kWh för både elområde 1 och 2 samt 70 respektive 86 öre/kWh för elområde 3 respektive 4. Således förutspår marknaden en halvering i pris för elområde 3: 49 % ned mot fjolåret, 47 % ned för elområde 4, 18 % ned för elområde 1 och 22 % ned för elområde 2.

Det här kan få priserna att stiga igen

Så även om läget ser betydligt mycket ljusare ut än förra året finns det några varningstecken att hålla utkik efter. Till exempel hur varmt och torrt det blir i Europa, eftersom en het sommar innebär att elförbrukningen ökar när luftkonditioneringarna får jobba på högvarv. Underhåll eller driftstopp på vår inhemska kärnkraft och huruvida Europa kan bibehålla välfyllda gaslager är också avgörande för hur priset på el utvecklas under den andra halvan av 2023.

Dela nyhet