Premiärnerver?

Nu blir kvällarna allt ljusare och många ser fram emot att ge sig ut till sommarstugan för första gången i år. Men det är inte ovanligt att samtidigt känna en liten oro över om något oväntat hänt under de kalla månaderna. För att minska den känslan inför kommande säsonger har vi sju sköna tips vi gärna delar med oss av.

  • De allra flesta fritidshusskador beror på frost eller fukt. Därför är det extra viktigt att kontrollera att inte vattenrör, blandare och vattenlås har frusit sönder under vintern. Särskilt om huset inte har varit uppvärmt under vintermånaderna.
  • Andra skador kan bero på smågnagare som tagit sig in i huset för att värma sig och leta efter mat. Vissa kan ta sig in i så små hål som en halv centimeter, så försök täta minsta lilla öppning. Hittar du spillning, kolla att elkablar inte har gnagts sönder.
  • Tyvärr finns det även större skadegörare än så. Installera timers till några av dina LED-lampor så minskar du risken för inbrott när familjen inte är i stugan.
  • Ett bra sätt att få bort fukt ur stugan är ju att elda i sin kamin om man har en. Men kolla att skorstenen inte är igensatt och att brandvarnaren har ett batteri som fungerar. Och apropå brandsäkerhet, kontrollera att trycket är rätt i brandsläckaren och att brandfiltarna inte ligger undangömda.
  • Vissa stugor klarar av att inte vara uppvärmda på vintern men dubbelkolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller, då vissa bolag har som krav att stugan har en viss värme för att köldrelaterade skador ska gälla.
  • Se till att täta fönster och dörrar när du kommer ut till stugan. Oavsett om du har värme på eller inte gör tätningslister att värdefull värme inte sipprar ut och värdelös kyla sipprar in.
  • Njut av att äntligen komma ut till den ultimata avkopplingen. Vi på GodEl förespråkar ju hellre avkoppling än påkoppling eftersom vi inte tjänar ett öre på våra kunders elförbrukning.

Läs om hur du stänger sommarhuset här.

 

 

Dela nyhet