Stäng sommarstugan smartare.

Hur ska man tänka när det är dags att stänga igen fritidshuset inför vintersäsongen? Hur kan man göra för att inte få en otrevlig överraskning när elräkningen dimper ner för ett hus man kanske inte ens besöker under en lång period? Vi har listat åtta smarta saker som kan vara bra att hålla i minnet innan nyckeln sätts i låset för kanske sista gången i år.

  • Varje fritidsboende har unika förutsättningar för om det behöver värme eller inte under de kalla årstiderna. Oavsett vilket, kolla upp vad som gäller för just din fritidshusförsäkring eftersom många försäkringsbolag kräver mellan 10 – 15°C.
  • Har du en termostat går det ju enkelt att ställa in den så att huset håller sig så varmt som du önskar. Tänk på att inte ställa möbler eller dra gardiner framför radiatorerna då det kan få termostaten att missvisas.
  • Har du WiFi i stugan kan du sätta in olika smarta enheter som gör att du på distans exempelvis kan sänka värmen under de perioder väderprognoserna fortfarande spår tillräckligt med plusgrader. Det finns många olika produkter att välja bland, titta runt efter de varianter som passar just din plånbok och dina behov.
  • Behöver kylskåpet verkligen vara på hela vintern eller kan du stänga av och tömma det för att på det sättet spara energi? I så fall kan vi dessutom rekommendera ett riktigt bra ”kylskåpsrens”-recept här. Win-win!
  • Se till så att ni inte har en massa elektronik som står på Stand By-läge och drar onödig ström i torpet eller sommarhuset.
  • Glöm inte att tömma och stänga av varmvattenberedaren om du har en sådan i stugan.
  • Håller fönstren och dörrarna ordentligt tätt eller drar det in kalluft? Kolla så att tätningslisterna sitter som de ska så att inte onödig kyla tränger in eller värdefull värme försvinner ut.
  • Planerar du ett kortare dags-eller helgbesök och har tillgång till braskamin eller kakelugn? Då kan det vara smartare, billigare och framför allt mysigare att värma huset med en sprakande brasa i stället för att dra upp hela värmesystemet.

Dela nyhet