Osäkert men hoppfullt.

Efter en tid med stor optimism kring elpriset för hösten och vintern så gav nya väderprognoser och kriget mellan Hamas och Israel en ”reality check” till marknaden. Med en ökad oro kommer ökade elpriser, men de ligger än så länge mycket lägre än vad vi sett tidigare under krisen.

Period med lågt elpris

Vi är inne i något av en lågprisperiod på elmarknaden vilket förmodligen är välbehövligt för oss elanvändare. Spotpriset på el (d.v.s. utan avgifter och skatter) blev i september 11 öre/kWh i elområde 1 och 2, 24 öre i elområde 3 och 51 öre i elområde 4. För elområdena 1–3 får vi gå tillbaka till 2020 för att hitta lägre priser. Halvvägs in i oktober ligger priserna ännu lägre, så mycket talar för att även nästa elräkning blir relativt låg.

 

Nya orosmoln

Den senaste tiden har dock nya orosmoln nått marknaden vilket gett förväntningar om högre elpriser i höst och vinter. Det ena är prognoser om kallare och torrare väder. Det andra är en ökad oro kring naturgastillgången. Oron kommer dels från händelserna i Israel och vilka följder det får för den europeiska gastillgången, dels från fortsatta strejkhot från australiensiska naturgasanläggningar, och dels från konstaterandet att avbrottet på gasledningen mellan Estland och Finland orsakats genom sabotage.

 

Långt ifrån värsta elkrispriserna

Än så länge förväntas elpriserna för hösten och vintern dock inte bli i närheten av de höga nivåer vi sett tidigare under krisen. För perioden november till mars tror marknaden just nu på elpriser (exkl avgifter och skatter) på 50 öre/kWh i elområde 1 och 2, 75 öre i elområde 3, och 90 öre i elområde 4. Det är ungefär halva priset mot vad vi såg under motsvarande period 2022–2023.

 

Än är inte faran över

Men låt det bli en påminnelse om att den kris vi varit inne i sedan sommaren 2021 ännu inte är över och att den kan ta oanade vägar – åt alla håll. Om elräkningarna utgör en stor del av dina utgifter är det därför klokt att fortsätta hålla sig uppdaterad, sparsmakad med elanvändningen och om möjligt lägga undan lite pengar inför vintern. Och inte minst – håll ut.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet