Elstöd för privatpersoner och företag: det händer just nu.

Snart betalar Försäkringskassan ut elstöd till privatpersoner i hela Sverige och senast den 9 juni ska de flesta ha pengarna på kontot. Stödet gäller elförbrukningen under perioden 1 november–31 december 2022.

Elstöd för privatpersoner i samtliga elområden, november 2022 till december 2022.

  • Elstödet är baserat på 80 % av din förbrukning från november 2022 till december 2022. För dig som bor i elområde 1 och 2 blir ersättningen 90 öre per förbrukad kilowattimme, i elområde 3 blir ersättningen 126 öre per förbrukad kilowattimme och för elområde 4 blir ersättningen 129 öre per förbrukad kilowattimme.
  • Om du inte tidigare anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister behöver du göra det senast den 10 maj för att få pengarna till den 9 juni. Om du inte anmäler ett konto får du pengarna ändå, men det tar längre tid och du får dem på en utbetalningsavi.
  • Elstödet ges till den person som stod på elnätsabonnemanget 31 december 2022.
  • Logga in på Mitt GodEl för att se din förbrukning under den aktuella perioden.

Elstöd för företag.

  • Alla företag i elområde 3 och 4 är berättigade ett elstöd. Skatteverket hanterar ansökningsprocessen och utbetalningarna, som kommer att ske via skattekontot. Elstödet ger företag 79 öre per förbrukad kilowattimme i elområde 4 och 50 öre per förbrukad kilowattimme i elområde 3.
  • För att ta del av stödet måste ni ha betalat alla skatter samt deklarerat. Ni får inte ha skulder hos Kronofogden.
  • Hur stort elstödet blir bestäms av er förbrukning under perioden oktober 2021 till september 2022.
  • Det måste finnas ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022.
  • Ansökan om elstöd beräknas öppna 30 maj. Klicka här för att läsa mer om elstödet.
  • Har du färre än tio anläggningar kan se er förbrukning för den aktuella perioden på Mitt GodEl. För att skapa ett konto behöver du både organisationsnummer och kundnummer.

För dig som GodEl-kund

Är du osäker på vilket elområde du tillhör eller vill du se din förbrukning för de aktuella perioderna? Här har vi samlat all information du behöver.

Anmäl ditt konto hos Swedbank senast 13 februari för att få elstödet så snart som möjligt, men tidigast från och med 20 februari. Klicka här för att anmäla konto.

Läs mer om elstödet och hur du anmäler ditt bankkonto här: https://www.forsakringskassan.se/privatperson/utbetalning-av-elstod

Är du ansluten till Kivra? Då får du mer information om ditt elstöd i din digitala brevlåda. Läs mer här: https://kivra.se/sv/privat/sa-funkar-det/elstod

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet