Lugnet efter stormen.

Kommer ni ihåg tiden när elen kostade flera kronor per kilowattimme? Vi är i en annan fas nu. Februari innebar spotpriser runt 50 öre/kWh – elpriserna sjönk med 30 procent för norra Sverige (elområde 1 & 2) och med 35 procent för de södra delarna av landet (elområde 3 & 4) jämfört med januari. Även om inte heller januaris priser väckte oro, tycks vi ha lämnat den dyraste vintermånaden bakom oss. Dessutom förutspår marknaden lägre priser ju varmare utomhustemperatur som väntas.

Februaris rörliga pris landade på (exklusive avgifter och moms) 45 öre/kWh i elområde 1 och 2, 50 öre/kWh i elområde 3 och 55 öre/kWh i elområde 4. Jämfört med februari ifjol är priset ungefär detsamma för norra Sverige (52 öre/kWh) medan det sjunkit rejält för södra Sverige som förra året hade 83 och 103 öre/kWh för elområde 3 respektive 4.

 

Orsaker bakom februaripriset

För södra Sverige har februari varit en relativt varm månad medan norra Sverige har haft en kallare februari än snittet. Månaden har varit regnig och blåsig, vilket lett till bra vindkraftsproduktion och tillskott till vattenkraften. Samtidigt har gaspriserna i Europa sjunkit – lagret ser bra ut för 2024. Forsmark 2 kom tillbaka i full drift den 8 februari och just nu finns ingen större störning i den svenska elproduktionen.

Fortsatt varning för dyra fastprisavtal

Fastprisavtal under kronan per kilowattimmen kan låta billigt när vi vant oss vid elpriser på flera kronor. Men kom ihåg att marknaden förutspår låga priser för 2024, det finns inga signaler om en ny elkris. Elbolag med fastprisavtal ser till att ha rejäla marginaler på de fasta avtalen. GodEls rekommendation är att i stället, om möjligt, sätta undan en elbuffert på ett sparkonto, som du dessutom får bankränta på, och kombinera det med ett rörligt elavtal eller timprisavtal. Då har du skapat dig en egen ”elförsäkring” och kan hantera eventuella pristoppar med bufferten.

Höga riskpremier

Om vi ska gå in på procentandelar ligger aktuell riskpremie på ettåriga fastprisavtal på 37% för elområde 3, om man jämför med vad marknaden förutspår (terminspriset) och snittet för fastprisavtalen hos Fortum, E.ON och Vattenfall. För en villa i elområde 3, som förbrukar 20 000 kWh/år, innebär en sådan riskpremie drygt sextusen kronor i ”försäkringspeng” för att ha ett ettårigt fastprisavtal.

Fallande elpriser förutses

Terminsmarknaden för el förutspår fallande priser till och med de varma månaderna och ett relativt lågt elpris under 2024 jämfört med de senaste åren. Gastillgången är fortsatt bra i Europa, svenskarna har lärt sig att hushålla med sin elanvändning, kärnkraften tuffar på i Sverige och Europa och vindkraften har byggts ut kraftigt på svensk mark.

En prognos är en prognos

Det är värt att påminna om att en prognos är marknadens bästa siande om framtiden, med de data man för tillfället har tillhanda. Allt kan hända och prognoser kan ändras. Vilka är då orosmolnen? Det är alla konflikter i världen, som skapar en global osäkerhet på olika marknader.

Men för att sammanfatta: Vi är just nu i en harmonisk fas för elpriserna. Lugnet efter stormen kanske man kan kalla det.

Läs mer om elmarknaden här.

Läs mer om vårt schyssta elpris.

Dela nyhet