Låt dig inte luras – fastprisavtalen är fortfarande extremt dyra.

Efter den högsta pristoppen någonsin på fastprisavtal så har priserna gått ner igen, vilket våra branschkollegor inte är sena med att informera om i sin marknadsföring. Men faktum är att elhandelsbolagen som erbjuder fastprisavtal fortfarande bedömer att risken är enorm, vilket syns på prissättningen.

Under förra året minskade utbudet på fastprisavtal kraftigt och flera elhandelsbolag slutade erbjuda den avtalsformen. Dels för av att riskerna var för stora, dels för att likviditeten på den finansiella prissäkringsmarknaden Nasdaq var så låg att det blev svårt att veta hur fastprisavtalen skulle prissättas.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

I takt med att elmarknaden och de rörliga elpriserna lugnat ner sig under början av 2023 har det även skett prisnedgångar på de prissäkringskontrakt som elhandelsbolagen använder för att prissäkra de fastprisavtal som de säljer. Det är något som vi ser att flera av våra branschkollegor nu gör reklam för, som om det vore ett bra läge att binda elpriset nu.

Riskerna med fastprisavtal enorma

Ingen kan såklart se in i framtiden och veta hur elpriserna kommer röra sig framåt, men klart är att de elhandelsbolag som erbjuder fastprisavtal fortsatt bedömer att riskerna med den här avtalsformen är enorma för dem. Det kan vi se när vi jämför vad det rena priset på prissäkringskontrakten på Nasdaq ligger på, jämfört med priserna på till exempel fasta 1-årsavtal som elhandelsbolagen just nu säljer.

Enligt den oberoende prisjämförelsesajten elpriskollen.se erbjuder de tre största elhandelsbolen nu fasta 1-årsavtal på i genomsnitt cirka 145 öre/kWh exklusive avgifter och moms. Det ska jämföras med att prissäkringskontrakten på Nasdaq för samma period ligger på runt 80 öre/kWh. Säkerhetsmarginalen som elhandelsbolagen lägger på, den så kallade riskpremien, är alltså uppemot 65 öre/kWh. I normala fall har riskpremien varit en bråkdel av det.

Fastprisavtal ska ses som rena försäkringsprodukter snarare än ett verktyg för att spekulera sig till lägre elpriser. Riskpremien, det vill säga hur dyr ”försäkringen” är, bör därför vara vägledande i ens beslut huruvida försäkringen är värd att köpa. Det är såklart upp till var och en att bedöma det, men inte ens elhandelsbolagen själva verkar tro på de fastprisavtal de ställer ut vilket är skäl nog att undvika dem.

/Björn Björnson, elmarknadsexpert på GodEl

Dela nyhet