150 gram smör eller margarin
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 dubbeldaim (56 gram)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka daim grovt.
- Smält smöret.
- Rör ihop ägg och socker.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner de tillsammans med smöret och den hackade daimen.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant – ca 24 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen 17-20 minuter tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten.
- Låt kakan svalna och njut med vispad grädde eller bara som den är.
Energispartips:
- Smält smöret i mikrovågsugnen istället för i kastrull. Om smöret är rumsvarmt minskar du dessutom tiden i mikrovågsugnen.
- Du behöver ingen elvisp – kakan blir bäst om den rörs så lite som möjligt så använd en vanlig sked eller slickepott.
- Gör receptet x 2 och grädda båda kladdkakorna samtidigt – då använder du el för en kaka, men får två. Den andra kakan går utmärkt att spara eller frysa ner och äta en annan dag.
- Kom ihåg att hålla koll på gräddningstiden. Kortare tid i ugnen ger inte bara en kladdigare kaka, det sparar även energi.