Har du rätt temperatur i kyl och frys?

Vilken lampa är energisnålast? Hur mycket el drar apparater i standby-läge? Vad är rätt temperatur i kyl och frys? Vår elnörd Björn Björnson ger dig tio energispartips som kan hjälpa dig att spara tusenlappar.

Har du rätt temperatur i din frys eller kyl? 10 miljö- och plånboksvänliga tips:

tips 01Håll utkik efter energimärkningen

De lampor som har bäst märkning, och som därmed är mest energisnåla, är LED-lampor och lågenergilampor. Lågenergilampan innehåller dock kvicksilver, vilket gör att den är mindre skonsam mot miljön än LED-lampan.

02Sluta standby

Apparater i standby-läge står för upp till tio procent av hushållets elförbrukning, beroende på hur gamla apparater du har. Med hjälp av grenuttag med strömbrytare (för under hundralappen) kan du stänga av allt med ett klick.

03 Rätt temperatur i kylskåp och frys

I kylen rekommenderas +4° och i frysen -18°. Då får du både bra matförvaring och låg elförbrukning. För varje sänkt grad ökar du elförbrukningen med tre till fem procent.

04Och keep it clean

Det är kanske inte det lättaste, men genom att hålla det dammfritt bakom kyl och frys kan du också minska din energiförbrukning. En dammig kompressor måste nämligen jobba hårdare och förbrukar därför mer energi. Lika viktigt är det att frosta av frysen, som också drar mer energi när den är isbelagd.

05Välj rätt energiklass

Det klingar varken ekonomiskt eller miljövänligt att byta ut sina vitvaror, men är de mer än femton år gamla kan det vara läge. Och då gäller det att ta en extra kik på energimärkningen. Spana gärna in våra kompisar på Naturskyddsföreningen, som listar de mest energieffektiva produkterna på en rad områden här.

06Blockera inte värmen

Vill du vara en energismart inredare? Ja, det vill du. Då gör du rätt i att inte blockera element med gardiner och möbler, eftersom det hindrar värmen från att sprida sig.

07Minska kallras

Ett snabbt hack för att minimera kallras från fönster är att dra ner rullgardiner och persienner under natten. Det hjälper dessutom till att bevara värmen i rummet.

08Matcha platta med kastrull

Är kastrullen bara en cm större än plattan förbrukar du upp till 20 procent mer energi – helt i onödan. Så matcha alltid kastrull med spisplatta, och använd ett lock när du är i farten. Det minskar energiförbrukningen med 30 procent. Mind blowning, eller hur?

09Tänk till i tvättstugan

Ulltröjor och jeans är exempel på plagg du oftast inte behöver tvätta, utan de mår istället bättre av att vädras. Men är du fast besluten om att tvätta är det mer energisnålt att tvätta i lägre grader. Undvik också förtvätt, om dina plagg inte är väldigt smutsiga. Ett annat åh-så-viktigt tvättips är att alltid, alltid köra full tvättmaskin.

10Sänk värmen

Om du sänker värmen med en grad inomhus kan du spara upp till fem procent av energianvändningen. Läge att ta fram raggsockorna och en varm kofta, helt enkelt.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.