GUIDE: Välj rätt LED-lampa

Linje

LED-lampor är idag både de mest ekonomiska och mest miljövänliga lamporna, men för oss som alltid valt lampor baserat på armaturens watt kan det kännas krångligt att hitta rätt lampa. Den här guiden förklarar de viktigaste begreppen och ger konkreta förslag på lampor för de vanligaste användningsområdena i hemmet.

Enheter i korthet

Med LED-lamporna har flera gamla lampbegrepp bytts mot nya, vilket kan vara förvirrande. Det är framför allt tre enheter som du behöver känna till för att kunna välja rätt LED-lampa.

Lumen (lm) = lampans ljusstyrka. Kan närmast jämföras med watt hos gamla lampor, ju högre tal (för både watt och lumen) desto mer ljus.

Kelvin (K) = färgtemperatur. Ju högre tal, desto kallare (eller blåare) uppfattar vi ljuset. Lampljus brukar ligga på runt 2 700 K (varmt ljus) eller högre.

Ra = färgåtergivning. Man kan säga att Ra är ett mått på hur verklighetstroget vi upplever ett föremåls färg i skenet från lampan på en skala mellan 1-100.

ILCOS = Ibland anges kelvin och Ra i en så kallade ILCOS-kod som består av tre siffror. Den första siffran anger Ra-värdet, de två sista anger vilken temperatur i Kelvin lampan har. Koden 827 ska till exempel läsas; 8 = 80 eller mer i Ra, 27 = 2 700 K.

Rätt lampa till rätt tillfälle

Olika lampor passar bättre eller sämre beroende på rum och funktion.

Allmänbelysning i mindre rum

 • Lumen: Välj en lampa på någonstans runt 450-800 lm (motsvarar ungefär 40-60 w).
 • Kelvin: En lampa på 2700-3000 K ger ett varmt sken som motsvarar det från en glödlampa. Högre K brukar ofta uppfattas som för kallt för allmänbelysning. Ibland betecknas denna färgtemperatur även som varm vit eller vit på förpackningen.
 • Ra: 80 eller högre.

Allmänbelysning i större rum

 • Lumen: Välj en lampa på runt 800 lm eller högre (motsvarar ungefär 60 w eller mer).
 • Kelvin och Ra: samma som för allmänbelysning i mindre rum ovan.

Arbets-/läsbelysning

 • Lumen: För läsbelysning bör du välja en lampa på runt 400 lm. Det ger ett lagom starkt ljus på nära håll.
 • Kelvin: Vid läsning eller arbete föredrar många ett lite kallare ljus då det bland annat är bättre på att få fram kontraster. Runt 4000 K brukar fungera bra.
 • Ra: 80 eller högre.

Arbetsutrymmen som kök och garage

Utrymmen som kök och garage brukar ha många arbetsytor, därför kan man med fördel använda samma kelvingrader och Ra som för arbets-/läsbelysning, men med ett Lumen som för allmänbelysning för lampor i takbelysningen. Alltså:

 • Lumen: 400-1000 lm för takbelysning, 100-400 lm för armaturer med kortare avstånd till arbetsytan.
 • Kelvin: Runt 4000 K eller mer.
 • Ra: 80 eller högre.

Hemmakontoret

Ett kontor har ofta en allmänbelysning kombinerat med ett arbetsljus i form av till exempel en skrivbordslampa. För arbetslampor brukar ett kallare ljus vara att föredra. För en varmare känsla i rummet kan den kombineras med en varmare allmänbelysning.

 • Lumen: Se ovan under arbets-/läsbelysning för arbetslampa och allmänbelysning i mindre/större rum för kontorets allmäna belysning.
 • Kelvin: Runt 4000 K eller mer för arbetslampan samt efter smak för allmänbelysning.
 • Ra: 80 eller högre för både arbetslampa och allmänbelysning.

Stämnings-/dekorationsbelysning

Stämnings- och dekorationsbelysning är svårast att ge råd för, eftersom vi här ofta vill uppnå en speciell effekt. Effekter skapas främst genom mängden ljus (lm) och färgtemperaturen (K). Vanligtvis vill vi inte att belysningen ska ta över rummet, därför behövs sällan mer än runt 100 lm. Vid så låga mängder ljus ser vi inte färger lika bra, så du behöver sällan ha ett högt Ra-tal. Vilken färgtemperatur du ska använda beror helt på hur rummet ser ut och vilken effekt du vill skapa. Men tumregeln är; lågt kelvintal = varmt ljus, högt kelvintal = kallt ljus.

Fler tips

 • LED-lampor har ett mer riktat ljus än de flesta andra alternativen som glödlampor och halogenlampor. För att sprida ljuset mer i rummet kan du välja en lampa med vit, matt yta som den på bilden högst upp på sidan.
 • Det finns idag bra dimbara LED-lampor, som både kan hjälpa dig att spara ännu mer energi och skapa mysiga atmosfärer. Tänk bara på att kolla upp så lampan du köper faktiskt går att dimma, då det inte är alla lampor som klarar av det.
 • Det finns många varianter på LED-belysningar utöver lampor, som kanske främst kan användas för att skapa spännande stämnings- och dekorationsbelysningar. För inspiration och inredningsidéer kan du till exempel söka på LED-lister.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet