Good klimatnews #45.

Gröna vårtecken! Återigen har det blivit dags att berätta om några av de positiva saker som ger klimatet en liten knuff i rätt riktning. Den här gången vänder vi blickarna mot Frankrike, Finland och vårt eget kära Svedala.

Molekyl för minskat pruttande.

Kossornas metanutsläpp är som de flesta vet en betydande och svårlöst klimatbov. Nu vill det nya svenska bolaget Agteria Biotech, använda en ny molekyl som fodertillsats för att minska kossornas metanutsläpp i rapar och fisar.  Även om produkten är i teststadiet hejar vi på denna lösning som beskrivs både som skalbar, kostnadseffektiv och nästan 100 gånger billigare än andra alternativ.

Vive la France!

För att minska köp- och slängtrenden vill Frankrikes politiker införa åtgärder för att göra det mindre lockande att köpa så kallat ”fast fashion”. Genom förbud mot reklam för billiga textilier samt miljöskatt på lågpriskläder ska hållbart mode premieras och begränsa klädindustrins miljöpåverkan.

Cykelfest.

Apropå gröna beteendeförändringar i modets huvudstad finns det mer att hurra för. Nya siffror visar nämligen att antal cyklister i Paris har fördubblats på bara ett år. Detta är resultatet av en imponerande infrastruktursatsning med fokus på cyklandet och målet är att göra Paris till den perfekta cykelstaden.

En tung nystart!

Den nedlagda Pyhäsalmi-gruvan i Finland ska få nytt liv! Som en av Europas djupaste gruvor planeras den nämligen att omvandlas till underjordisk energilagring. Det skotska företaget, Gravitricity, ska med hjälp av ett tyngdkraftsystem fånga och lagra energi under perioder med låg efterfrågan och snabbt frigöra den vid behov. Energisystemet skulle kunna lagra 2 MW effekt och integreras i det lokala elnätet.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet