Good klimatnews #43.

Det har blivit dags att bjuda på några av månadens goda klimatnyheter som sker runt om i världen. Från Hawaii till Kina. Från energilagring till ostronrevlagning. Från oss till dig.

Från hav till bord… till hav!

I Hong Kong genomförs ett återställningsprojekt där ostronskal från restauranger och hotell samlas in för att återställa skadade ostronrev och främja biologisk mångfald i stadens vikar. De insamlade skalen, som tidigare slängdes som avfall, läggs ut i solen i ett år innan de återintroduceras i vikarna.

Projektet syftar till att stödja den hotade ostronodlingen som under de senaste fem decennierna påverkats negativt av stadsutveckling, vattenförorening och överexploatering.

Från kol till megabatteri.

När Hawaii beslutade att stänga sin sista kolanläggning 2022 markerade man ett viktigt steg i omställningen mot ren energiförsörjning. Istället har en minst sagt imponerande batteripark byggts upp. Kapolei Energy Storage har en kapacitet på 185 megawatt och som kan lagra 565 MWh vilket beskrivs som världens mest avancerade energilagringssystem och ett viktigt steg i Hawaiis gröna energiomställning.

 

Från ökenmark till solcellspark.

Nu planerar Kina en andra omgång storskaliga projekt i ökenområden. Förra året installerade landet mer solkapacitet än den totala mängden som någonsin installerats i något annat land. Det gör att Kina nu är världsledande inom förnybar energi och står för 40 procent av hela jordens solkapacitet!

Solenergi trendar även globalt sett. Studier kallar det ”Solenergins ostoppbara uppgång” och förutspår att solenergi, tillsammans med vindkraft, kommer att bli de dominerande kraftkällorna inom de närmaste två decennierna och därmed överträffa alla andra energiformer.

 

Från bark till gummi.

Säg hejdå till fossilbaserat gummi! Det svenska startup-bolaget Reselo har utvecklat en process för att framställa gummi av björkbark, en överflödig restprodukt från den globala massa-, papper- och plywoodindustrin. Biogummit, med namn Reselo Rubber, är ett grönt alternativ till det traditionella gummit som hittas i många produkter. Ännu ett steg från fossilberoendet vi hurrar för.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

 

Dela nyhet