Good klimatnews #42.

Vi på GodEl älskar nytänkande innovationer, särskilt när det kommer till att få planeten att må bättre. Den här gången bjuder vi bland annat på nyheter om att göra koldioxid till livsmedel och att köra flygplan på skräp och matrester. Snacka om klimatsmart!

CO2 på mackan någon?

Det Göteborgsbaserade foodtechbolaget Green On skapar livsmedel med en minst sagt annorlunda innehållsförteckning. Matfettet som används för att tillverka ost, kakfyllning och snart även choklad och yoghurt – är nämligen tillverkat av el, koldioxid och vatten.

Tekniken, att på kemisk väg framställa mat, kallas ”Power to food” och kräver varken djurhållning, markanvändning eller bekämpningsmedel. Tillverkningen är dessutom oberoende av klimat och kräver en begränsad mängd vatten. En goudare ost helt enkelt!

 

Förnybart nådde nya höjder 2023.

Ny statistik visar att 2023 var ett ljust år för förnybar energi i världen. En rapport från internationella energirådet IEA redovisar en imponerande 50-procentig ökning mot året före. Enligt studier spås dessutom mer el komma från vind än från kärnkraft om två år.

 

Tyskland dumpar kolen.

Europas största ekonomi bryter till stor del sitt kolberoende och visar på rekordlåga utsläpp. Över hälften av landets energiproduktion är nu härrörande från gröna källor. Resultatet? 73 miljoner ton mindre koldioxid släpptes ut 2023 jämfört med året innan.

 

Återvinning på hög nivå.

Även på flygfronten ser det grönare ut! Ett passagerarplan har flugit över Atlanten med en minst sagt udda last – matrester, djurfett och skräp i bränsletanken! Detta framsteg ger hopp för ett mer hållbart resande och goda nyheter för den som vill slippa flygskam i framtiden.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet