Kassaklirr för klimatet.
En ny rapport visar att 27 procent av allt kapital som investerats i europeisk teknik 2023 handlade om koldioxid och energi. En imponerande tredubbling sedan 2021 vilket placerar klimatsektorn som den enskilt största. Till och med branscher som finans, försäkring och programvara får se sig överträffade i investerat kapital. Vi håller tummarna för att grönt fortsätter att vara en trendfärg hos investerarna i framtiden!
Apropå investering inom energisektorn; du har väl inte missat vår innovationstävling Startup 4 Climate där de bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner? I årets tävling tog startup-företagen Cemvision och Novige hem segern. De lyckades övertyga juryn med fossilfri, cirkulär och energisnål cement respektive en kombinerad våg-, sol- och vindkraftslösning. Vinsten gav dem en miljon kronor vardera samt coachning av juryn. Läs mer om tävlingen här.
Länge leve ekosystemet!
”Återställ minst 20 % av EU:s land- och havsområde före 2030 och alla ekosystem i behov ska återställas före 2050” Så lyder de nya målen för restaurering av ekosystem inom EU. Dessutom sätts mål om att återställa dränerade torvmarker för att minska utsläppen från jordbrukssektorn samt förbättra biologisk mångfald. Som om det inte vore nog ska 3 miljarder träd planteras i EU senast 2030.
På tema trädplantering: hur låter 15 miljarder nya kenyanska träd år 2032? I Kenya går man minst sagt samman för klimatet med att utlysa 13 november 2023 till en nationell helgdag för plantering av nya träd. Satsningen beskrivs av landets inrikesminister som ett patriotiskt bidrag för att rädda Kenya från de förödande effekterna av klimatförändringarna. Läs mer här.
Smått som gör stort.
Triss i gröna innovationer visar hur alger, enzymer och svampar kan göra stor skillnad för klimatet:
Franska forskare har upptäckt hur enzymer kan bryta ner PET-polymer, som vi bland annat hittar i flaskor och polyesterkläder, till beståndsdelar för att sedan återanvändas till ny plast. Nu planeras en fabrik som kan återvinna 50 000 ton PET-avfall per år vilket motsvarar 300 miljoner T-tröjor eller två miljarder flaskor.
Vi fortsätter att fascineras av ätande organismer; den svenska startupen Circulär, använder framodlade svampar för att omvandla restprodukter till svampbiomassa, som i sin tur skördas och omvandlas till ett torrt mjöl. Resultatet? En hållbar foderingrediens som ska vara en del av ”den cirkulära revolutionen.” Läs mer här.
Tänk att tanka bilen med alger i framtiden? En sockerfabrik i Queensland planerar att använda sitt avloppsvatten för att odla alger till biodrivmedel, med förhoppningar om att göra det tillgängligt för allmänheten vid pumpen. Till skillnad från andra bioenergigrödor konkurrerar alger inte om utrymme med livsmedelsodlingar och processen kan dessutom minska växthusgasutsläpp och rena avloppsvatten. Läs mer här.