Good klimatnews #40.

När många saker kan verka dystra vad gäller miljön, känns det extra bra att kunna bjuda på några goda nyheter för klimatet. Den här gången hämtar vi lite uppmuntrande inspiration både från USA och Nederländerna. Håll till godo!

En smakfull solcellspark.

Solcellspark och betesplats i ett – i Haskell County, Texas, möts hållbart jordbruk och produktion av elektricitet, så kallad agrivoltaik. Samtidigt som fåren mättar sina magar, hålls vegetationen låg och ger solpanelerna maximala soltimmar.

Mer USA! Fem våningar ovan marken på Colorado State University nyttjar man ytan av solcellsparker effektivt. Här växer nämligen en högst osannolik trädgård under en lång rad solpaneler på taket. Grönkål och solenergi från samma ställe alltså!

 

Från soptipp till grönområde.

Vi kör en tredje klimathumörhöjare från Förenta staterna. Fresh Kills Landfill, en gång världens största deponi, har nu förvandlats till en grön plats för träning, frisk luft och natur för New York-borna. Den första sektionen av Freshkills Park är nu öppen för allmänheten. Projektet inkluderar allt från gång- och cykelvägar och utsiktsdäck, till fågelskådartorn och komposttoaletter. Byggandet som påbörjades 2008, planeras att byggas i faser och beräknas vara klar helt 2036. Ett stort steg för människan, naturen och planeten!

 

Nederländerna gasar på med cyklar.

Nederländerna regerar cykelvärlden som det enda europeiska landet med fler cyklar än invånare! Här görs över en fjärdedel av alla resor på cykel vilket är hela tre gånger mer än i Sverige. En förklaring ligger i huvudstaden Amsterdam. Som världens femte cykelvänligaste stad ligger den i framkant gällande hållbara mobilitetlösningar med exempelvis 17 olika så kallade BuurtHubs, multifunktionella nav där olika hållbara och bokningsbara transportmedel samlas. Dessa inkluderar elcyklar, lådcyklar, elmopeder och elbilar. Den exakta sammansättningen bestäms av invånarna i varje stadsdel.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Taggar

Dela nyhet