Good klimatnews #26.

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Laddbara bilar kör om bensinslukare på nybilsmarknaden

Allt fler väljer laddbara fordon vid nyköp, det visar statistik från årets första fyra månader. I år var hela 27,4 % rena elbilar, samtidigt som bensinbilar endast stod för 23,9 %. Inte ens laddhybriderna kunde slå elbilarna med sina 24,9 %. Räckviddsångesten kan dra något gammalt över sig. Framtiden går bevisligen på el.

Europas största flytande solkraftspark är redo att pluggas in

Det är Portugal som står för bygget av de 12 000 panelerna som just nu guppar på Alquevareservoaren, en konstgjord sjö i anslutning till ett vattenkraftverk. Panelerna kommer kunna producera 7,5 GWh el om året och kompletteras av batterier som kan lagra energi till molniga dagar. Det är inte första gången Portugal hamnar på den här listan. I Good klimatnews #21 berättade vi om hur landet planerar att frigöra sig från alla fossila bränslen. Heja!

Flera nya olje- och gasprojekt nobbas av branschen

USA:s president Joe Biden har stoppat tre nya leasingavtal för olja och gas-exploatering som omfattar tusentals hektar i Alaska och Mexikanska Golfen. Men inte på grund av någon högre klimatambition. Nej, anledningen är bristande ekonomiskt intresse från branschen. Och vi är inte svåra, vi tar en seger där vi kan få den. Hurra!

Taggar

Dela nyhet