Good klimatnews #21

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Portugal stängde 2021 och sitt sista kolkraftverk

Portugal blev det fjärde landet inom EU att helt fasa ut kolkraft ur sin elmix efter Belgien, Österrike och Sverige. 60-70 % av Portugals el kommer nu från förnybara källor men landet fortsätter att importera fossila kraftslag från andra länder. Nu är därför den stora utmaningen att ersätta kolet med någonting bättre. You can do it, Portugal!

Elbilen är det nya svarta

En fråga som ofta leder till heta diskussioner är den om elbil vs fossilbil vs ingen bil alls. Men hur det nu är med den saken så visar trenden att elbilen fortsätter att vinna allt mer mark. Enligt intresseorganisationen Gröna Bilister fanns det i december 2021 2700 bensinmackar och 2600 laddstationer. De sistnämnda är fortfarande överrepresenterade i storstadsområden, men utvecklingen är likväl tydlig.

En sjuttonårig oljeläcka kan äntligen få ett slut

År 2004 skadades det amerikanska energibolaget Taylor Energys oljebrunnar i Mexikanska golfen under en kraftig orkan och har fortsatt läcka gas och olja sedan dess. Företaget täppte igen nio av 25 brunnar då de enligt dem var för svåra att stänga. Nu har en 17 år lång rättslig strid kommit till ända och Taylor Energy måste föra över närmare 500 miljoner USD till USA:s inrikesdepartement så att de kan stoppa den pågående läckan.

Taggar

Dela nyhet