GodEl tar pulsen på elprisläget – sammanfattning av januari.

Januaris rörliga pris landar på (exklusive avgifter och moms) 80 öre/kWh i elområde 3, 84 öre/kWh i elområde 4 och 61 öre/kWh i elområde 1 och 2. Det innebär ett knappt 20% lägre pris för elområde 4 jämfört med januari 2023, 13% lägre för elområde 3 och 12% lägre för norra Sverige.

Januari blir därmed vinterns dyraste elmånad i södra Sverige, elområde 3 och 4 – något över decemberräkningen – medan månaden blir något billigare än decembers elräkning för norra Sverige, elområde 1 och 2.

Läs mer om vårt schyssta elpris.

Orsaker bakom elpriset i januari

Januari inledde riktigt kallt (jullovslediga skidåkare minns nog temperaturer runt 30 minus i fjällen), men andra halvan av månaden blev relativt varm och mycket blåsig för årstiden. Vi såg elproduktionsrekord för vindkraften, som den 22 januari utgjorde hela 46 procent av den totala elproduktionen i Sverige.

Trots att Forsmark inte gått för fullt under januari, och att produktionsstoppet dessutom förlängdes, har det minskade utbudet av kärnkraft som oftast kompenserats av bra vindkraftsproduktion.

Natten den 31 januari mot den 1 februari såg vi minuspriser på el i Sverige fram till klockan 7. (Knappt 14% av svenskarna har idag timprisavtal.)

Rekordhög premie för fastprisavtal

Fastprisavtalen är fortsatt högt prissatta om man jämför med vad terminsmarknaden förutspår. Just nu ligger riskpremien på rekordhöga 46% för elområde 3, om man jämför med terminspriset för 12 månader och snittet för fastprisavtalen hos Fortum, E.ON och Vattenfall. I höstas låg riskpremien på nästintill samma höga nivå, för att sjunka till som lägst 33% i december. För en villa i elområde 3 som förbrukar 20 000 kWh/år innebär en riskpremie på 46% cirka 10 000 kronor i riskpremie för att ha ett ettårigt fastprisavtal.

– Man ska tänka sig för noggrant innan man tecknar ett fastprisavtal på el. De är dyrare än någonsin jämfört med vad marknaden tror om elpriset framöver. Dessutom finns det inte ”flat rate” på el. Vad du än väljer för elavtal kommer summan på elräkningen att variera månad från månad. Vad du får betala beror ju på både elpriset och hur mycket el du använder, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

Terminsmarknaden för el förutspår fallande priser (till och med de varma månaderna) och ett relativt lågt elpris under 2024 jämfört med de senaste åren. Gastillgången är fortsatt bra i Europa, svenskarna har lärt sig att hushålla med sin elanvändning och vindkraften har byggts ut kraftigt. Orosmolnen är konflikter i världen, som skapar en global osäkerhet på olika marknader.

Dela nyhet