Från sopa till soppa.

Varje år slängs i runda slängar 33 kilo mat per person. Matsvinn är inte bara dåligt för plånboken, det är rentav uselt för klimat och miljö. Här kommer några enkla knep för att du ska kunna leva lite mer svinnsmart.

Planera dina inköp. Att köpa rätt mängd varor är en av de viktigaste delarna för att minska sitt matsvinn. Inventera det du har hemma och gör en inköpslista baserad på dina faktiska behov och undvik att handla på impuls.

Förvara rätt. Se till att förvara maten på rätt sätt för att förlänga dess hållbarhet. I kylen rekommenderas +4° och i frysen -18°. Då får du både bra matförvaring och låg elförbrukning.

Maxa frysen. Genom att använda frysen effektivt kan du förlänga hållbarheten på många livsmedel, vilket minimerar risken för att de blir dåliga innan du hinner använda dem.

Lita på dina sinnen. Livsmedel som passerat sitt bäst före-datum går ofta fint att äta ändå. Ett bäst före-datum är endast en rekommendation om när en råvara är i toppform. Så glöm inte att lukta, titta och smaka innan du slänger något.

Välj kort datum – när du kan. Välj varor med kort datum i butiken om du ska äta maten inom närmsta tiden. Då är du med och minskar risken för matsvinn i butiken. Ibland går dessa varor dessutom att hitta till nedsatt pris.

Var restsmart. Istället för att slänga överbliven mat, använd den i nya rätter. Gör pyttipanna av potatisresterna, krutonger av det torra brödet och använd tacofärsen från fredagstacon i lördagens paj.

Maträddar-appar. Idag finns det många bra appar på marknaden som gör det enkelt för konsumenter att handla överbliven mat från restauranger, matbutiker och caféer.

 

Rester till fester.

Här kommer en lista på matvaror som förtjänar ett bättre öde än att hamna i papperskorgen:

  • Övermogna bananer. Perfekt i bananpannkaka, bananbröd eller smoothies. Går dessutom utmärkt att skala och frysa ner.
  • Parmesankanten. Gå inte minste om denna godbit! Släng ner och låt koka med i såsen, buljongen eller grytan för extra ostig umami.
  • Kafferester. Spara och använd till iskaffet, drinken eller nästa chokladbollsbak. Kaffet går även bra att frysa ner i iskuber.
  • Räkskal. Koka egen buljong eller fond att förgylla såser, grytor eller soppor med.
  • Kikärtsspad, aquafaba. Kan användas istället för ägg i bakning eller majonnäs.
  • Ostskidbacken. Riv ner och frys in.
  • Trötta rotfrukter eller örter. Isvatten piggar upp det mesta!
  • Skal, stjälkar och grönsaksrester. Spara alla slattar i en påse i frysen. Använd som grund till buljong.
  • Halvdåliga tomater. Går utmärkt att rosta i ugnen eller att använda som krossade tomater i grytor och såser.
  • Ingefära, smör, mjölk, grädde, vinslattar, ägg och färska örter. Ja, dessa råvaror går faktiskt utmärkt att frysa in.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

 

Dela nyhet