Varsågod, här kommer köksknep som sparar el:
- Anpassa kastrullens storlek efter plattan. Och på med locket när du lagar mat!
- Håll ugnsluckan stängd för att spara på både värme och energi. Inget smygtittande om maten är klar alltså.
- Stäng av spis och ugn en stund innan maten är klar och låt maten bli färdig på eftervärme.
- För att minska koktiden kan du blötlägga, hacka eller strimla råvarorna.
- Spisen är ett mer energisnålt alternativ än ugnen.
- Varm mat bör svalna innan du ställer in den i kyl och frys. Det vinner både smaken och energiförbrukningen på.
- Se till att din kyl och frys har rätt temperatur, det ger bra matförvaring och låg energiförbrukning. Riktlinjer är fyra grader i kylen och minus 18 grader i frysen.
- Tina maten energisnålt i kylskåpet i stället för i mikron.
- Gör storkok för att minska matsvinn och elförbrukning. Recept på en höstmustig kyckling & kabanossgryta hittar du här.