Elpriserna – en framåtblick.

Sedan energikrisens slut har vi generellt haft högre elpriser än historiskt. Det beror på att priset på fossil kraft nere på kontinenten fortfarande är relativt högt, vilket gör att pristopparna på el stundtals når höga nivåer. Men med alltmer installerad vind- och solkraft ser vi också djupare prisdalar än vanligt. Dessa prissvängningar är här för att stanna under överskådlig tid.

Överväg timpris.

Mönstret med stora prissvängningar, både procentuellt och i absoluta tal, har vi sett tydligt under våren och inledningen av sommaren. Vindstilla och molniga dagar har lett till höga elpriser, medan blåsiga och soliga dagar har i många fall gett minuspriser på el. Vi kan förvänta oss att det mönstret består, så för er som har möjlighet att styra er elförbrukning kan timprisavtal fortfarande vara ett riktigt bra alternativ.

 

Relativt normala priser.

Elpriserna under perioden juni – augusti förväntas enligt marknaden just nu ligga på 33 öre/kWh (inkl. avgifter och moms, exklusive nätavgifter och energiskatt) i elområde 1 och 2, 36 öre i elområde 3 och 61 öre i elområde 4. Med historiska mått är det relativt normala elpriser, med undantag för elområde 4 som fortfarande ligger något högt.

 

Inga skrämmande elpriser på sikt.

Under hösten förväntas priserna vända uppåt igen med 20–50% beroende på elområde, för att sedan fortsätta öka till vintern. Men det är inga skrämmande höga elpriser likt de vi sett de senaste vintrarna, och mycket kan hända som kan verka för att elpriserna rör sig åt båda hållen.

 

Prissvängningarna består.

På några års sikt är det inte omöjligt att vi går in i en ny, och kanske välbehövlig, lågprisperiod. De stora prissvängningarna lär bestå, men i genomsnitt kan vi få se generellt lägre elpris till följd av att det fortfarande byggs mycket ny elproduktion i såväl Norden som på kontinenten, vilket kommer pressa priserna nedåt.

 

Läge att investera?

Den nya elproduktionen kommer sannolikt absorberas av ökad elanvändning inom transportsektorn och industrin, men det ser ut att dröja innan effekterna från det gör ett ordentligt avtryck. Vi kan därför vara på väg in i en period där det är lägligt att investera i eventuella energieffektiviseringar av våra bostäder, om hushållsekonomin tillåter.

Läs om vårt elpris här.

Dela nyhet