Hur stor klimatpåverkan har din elförbrukning?

There’s a new graph in town! På Mitt GodEl kan du nu förutom kostnad och förbrukning även spana in din elförbruknings alldeles unika klimatpåverkan.

GodEl Klimatqueen

I januari förbrukade jag 49 kWh och klimatpåverkan var 0,61 kg CO₂e. Men vad innebär det? Det finns många sätt att mäta sin klimatpåverkan och beroende på var man väljer att göra sina avgränsningar kan resultatet bli alldeles för lågt, för högt eller ganska så rätt. 

När vi tog fram GodEls klimatavtryck valde vi att vara så omfattande som möjligt. Vi räknade urdruckna mjölkpaket, snigelpost och digitala fakturorbyggmaterial till vindsnurrorna och vad våra välgörenhetspartners gör med pengarna de får från elavtalen. Ja, och så allt där emellan som också är en förutsättning för att vi ska kunna leverera el i världsklass till dig. 

1 kilowattimme = 12,4 gram CO₂e

Resultatet blev 13 000 ton CO₂e utsläpp under ett år, eller 12,4 g CO₂e för varje kilowattimme som våra kunder använder. Det finns fortfarande inte så många andra företag som räknar på sin klimatpåverkan och ännu färre som pratar om det så att man förstår. Så borde jag oroa mig för mina 0,61 kg under januari?  

Den genomsnittlige svensken släpper ut ungefär 10 ton CO₂e per år. Till 2050 måste den siffran sjunka till 1-2 ton och där ska min elkonsumtion få plats. Månad för månad kan jag nu få bättre förståelse för vilken klimatpåverkan jag faktiskt har när jag laddar min mobil, lagar middag med en vän eller glömmer bort att släcka lampan innan jag åker på semester. Förhoppningsvis kan jag också se hur jag kan använda min el bättre.

Så ta en minut och spana in din egen klimatpåverkan. Och om du är nyfiken på hur mycket ost du kan äta för 1 ton CO₂e kan du klicka här, det och mycket annat har vi nämligen rett ut förut. 

Logga in på Mitt GodEl och få koll på din förbrukning.

/Anna Quarnström, Klimatqueen på GodEl

Feel the power of klimatpositiv.

Du har väl inte glömt att alla kilowattimmar du köper från oss är klimatkompenserade till 110%?