Good klimatnews #20.

Good klimatnews #20

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Vågformad avdelare grön
Klimatmodellerande kammade hem Nobelpris.

Årets Nobelpris i fysik gick till de tre forskarna Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi för sin forskning på så kallade komplexa system. Deras forskning har bl.a. använts för att skapa användbara modeller om något av det mest komplexa vi har, dvs jordens klimat, prognoser om den globala uppvärmningen och som bevis för att det är de mänskliga utsläppen av koldioxid som ligger till grund för förändringarna i atmosfären.

Ny kampanj siktar mot att förbjuda fossilreklam i EU. 

30 miljö- och gräsrotsorganisationer, bland dem Greenpeace och Jordens Vänner, lanserade kampanjen "Ban fossil fuel ads". Syftet med kampanjen är att få igenom ett förbud mot all reklam från verksamheter som säljer fossila bränslen, fordon eller transporttjänster som använder bensin eller diesel. Kampanjen håller just nu på att samla ihop underskrifter från EU:s medborgare för att kunna ta frågan vidare till EU-kommissionen. Här kan du läsa mer om initiativet.

Sverige & Co tar farväl av ny olja och gas

Under årets klimattoppmöte i Glasgow, COP26, anslöt sig Sverige till alliansen Beyond Oil and Gas. Initiativet startades av Danmark och Costa Rica i augusti i år och dess medlemmar förbinder sig att inte godkänna någon ny prospektering eller utvinning av olja och gas. Ever. Utöver Sverige har även platser som Kalifornien, Grönland och Frankrike anslutit sig.

/Anna Quarnström, Klimatqueen på GodEl

På GodEl går Anna Quarnström under smeknamnet Klimatqueen. Förutom att vara vår top notch hållbarhetsutvecklare är hon också Startup 4 Climates passionerade tävlingsgeneral. Hennes mission är att få folk att förstå vilken fantastisk produkt el är och vilka näst intill oändliga möjligheter den ger oss. När Anna inte tänker på el, energieffektivisering och smarta innovationer upcyclar hon second hand-fynd vid symaskinen eller vandrar tills skoskavet är ett faktum.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00