Isas fantastiska semmeldonuts.

Vår amazing kundservicechef Isa är inte bara proffs på kundservice utan har även svart bälte i söta degar. Så när vi utmanade henne att ta fram ett eget semmelrecept à la GodEl tog det inte många timmar innan den första rapporten från Isas kök nådde oss: Donut worry – the semmeldonut is here to stay.

Vågformad avdelare vit

Ingredienser

för cirka 30 st

Deg
25 g jäst
7 dl vetemjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl strösocker
75 g rumstempererat smör eller margarin
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt

Fyllning
100 g mandelmassa/mandelfritt alternativ t ex solrosmassa
1 msk grädde/växtbaserat alternativ

Fritering
0,5 l matolja
2 dl strösocker

Kardemummasocker
2 dl strösocker
Lite stött kardemumma

Gör så här:

• Börja med fyllningen genom att mixa mandelmassan med grädde tills du får en krämig konsistens som är enkel att spritsa. Ställ åt sidan.

• Degen: Börja med att smula jästen i en torr bunke. Tillsätt sedan vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Addera resterande ingredienser.

• Använd med fördel en köksassistent och knåda degen tills den blir smidig.

• Lägg en ren bakduk över degskålen och låt jäsa i ca 30–45 min.

• När degen jäst färdigt tar du ut den på en mjölad arbetsyta. Dela degen i ca 30 jämnstora delar.

• Rulla delarna till släta små bollar och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

• Hetta upp matolja till 170 grader i en stor, tjockbottnad kastrull. Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen!

• Fritera max två–tre stycken bollar i taget. Munkarna ska få en jämn gyllenbrun färg, så vänd på dem då och då. Tänk på att inte ha för bråttom eftersom hela munken ska hinna friteras.

• Ta upp munkarna och låt dem rinna av på hushållspapper. När de fått svalna en kort stund rullar du dem i kardemummasocker.

• När munkarna svalnat helt sticker du ett litet hål i munken och använder sedan en spritspåse för att fylla dem med mandelmassan.

Servera som de är eller tillsammans med lättvispad grädde eller ett växtbaserat alternativ. Yummy.

Kan du inte få nog av smarriga recept? Följ Isa på Instagram för mer sweetness.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00