Ingredienser
Cirka 30 st
Deg
25 g jäst
7 dl vetemjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl strösocker
75 g rumstempererat smör
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
Fyllning
100 g mandelmassa
1 msk grädde
Fritering
0,5 l matolja
2 dl strösocker
Kardemummasocker
2 dl strösocker
Lite mortlad kardemumma
Alla animaliska produkter kan bytas ut mot växtbaserade diton.
Gör så här:
• Börja med fyllningen genom att mixa mandelmassan med grädde tills du får en krämig konsistens som är enkel att spritsa. Ställ åt sidan.
• Degen: Börja med att smula jästen i en torr bunke. Tillsätt sedan vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Addera resterande ingredienser.
• Använd med fördel en köksassistent och knåda degen tills den blir smidig.
• Lägg en ren bakduk över degskålen och låt jäsa i cirka 30–45 min.
• När degen jäst färdigt tar du ut den på en mjölad arbetsyta. Dela degen i cirka 30 jämnstora delar.
• Rulla delarna till släta små bollar och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
• Hetta upp matolja till 170 grader i en stor, tjockbottnad kastrull. Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen!
• Fritera max två–tre stycken bollar i taget. Munkarna ska få en jämn gyllenbrun färg, så vänd på dem då och då. Tänk på att inte ha för bråttom eftersom hela munken ska hinna friteras.
• Ta upp munkarna och låt dem rinna av på hushållspapper. När de fått svalna en kort stund rullar du dem i kardemummasocker.
• När munkarna svalnat helt sticker du ett litet hål i munken och använder sedan en spritspåse för att fylla dem med mandelmassan.
Servera som de är eller tillsammans med lättvispad grädde.
Kan du inte få nog av smarriga recept? Följ Isa på Instagram för mer sweetness. Följ @izzysweets.