Räkna ut ditt klimatavtryck på fem minuter.

En positiv spark i baken på alla som vill minska sitt klimatavtryck. Så kan klimatkalkylatorn och vinnaren av Folkets röst i Startup 4 Climate beskrivas. Vi har pratat med ClimateHeros grundare Robert Sabelström om vilka klimatlöften som engagerar deras användare – och vem som är ansvarig för att vi ska lyckas halvera jordens utsläpp till 2030.

🤔 Vad är ClimateHero?

– Det är en gratis tjänst som hjälper planetens invånare att förstå och banta sitt klimatavtryck. Det fungerar som ett roligt test som tar fem minuter att göra. När testet är klart får du positiv feedback på det du gör bra och så lyfter vi saker du kan förbättra. Kan du till exempel tänka dig att byta ut en flygresa mot ett klimatbättre alternativ? Eller äta mindre kött? Av de 200 000 personer som hittills gjort vårt test har var och en av dem lovat att banta sitt klimatavtryck med 30 procent. I reella siffror innebär det cirka 400 000 ton koldioxidekvivalenter per år och motsvarar utsläppen från 250 000 dieselbilar.

⚡️ Hur bidrar ClimateHero till energiomställningen?

– Av världens totala utsläpp står energi – el och värme – för ungefär 30 procent. Vi uppmuntrar våra användare att göra allt från att bli egna elproducenter till att byta elavtal och tilläggsisolera. Och vi kan se att många är villiga att göra just den typen av förändringar, att välja ett klimatbättre elavtal ses inte som en lika stor uppoffring som att till exempel sluta flyga eller byta bil.

💚 Vilken är din hjärtefråga i klimatomställningen?

– Ansvar! Vi vet att vi kan begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grad och halvera jordens klimatutsläpp till 2030 – frågan är bara, vems ansvar är det att vi lyckas? Är det politikerna och de som stiftar lagar? Är det konsumenterna som ska öka efterfrågan på klimatbättre alternativ? Eller är det företagen som ska ställa om? För mig är det självklart att det är en mix av alla tre. Alla måste ta ömsesidigt ansvar för att vi ska nå målen. Men idag läggs mycket fokus på att skylla ifrån sig och lägga ansvarsfrågan i någon annans knä. Trist, tycker jag, eftersom det förhalar omställningen istället för att accelerera den.

– Vi står bakom målet att halvera jordens utsläpp till 2030 och för att vara en del av lösningen måste vi nå ut till och påverka 100 miljoner användare. Resan har bara börjat och vi ber alla att ta några första viktiga steg tillsammans med oss.

Vill du beräkna ditt klimatavtryck? Klicka här.

8 finalister vidare i tävlingen.

Vad sägs om ett virtuellt kraftverk, en digital marknadsplattform för batteriråvaror eller en smart AI som förbättrar prestandan i elnätet? Det är bara några av bidragen som är vidare i tävlingen Startup 4 Climate. Den 14 oktober ska de åtta finalisterna pitcha sin idé för juryn och den 11 november presenteras vinnaren eller vinnarna på klimatkonferensen COP26 i Glasgow.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00