Ingredienser
12 bitar
Tårtbotten
8 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Vill du göra en vegansk tårtbotten? Klicka här för ett bra recept.
Limemousse
2 st lime + limeskal
1 dl vispgrädde eller ett växtbaserat alternativ
1 dl vaniljyoghurt
1 st äggvita eller 3 msk kikärtsspad
0,5 dl strösocker
2,5 st gelatinblad eller 1,5 påse vegegel
Vaniljgrädde och skivade jordgubbar
2 dl skivade ekologiska jordgubbar
2 dl lättvispad grädde eller ett växtbaserat alternativ
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
500 g ekologiska jordgubbar
4 dl vispgrädde eller ett växtbaserat alternativ
Gör så här:
 Tårtbotten – tre lika delar.
Testa tre lika delar-metoden för att få perfekta bottnar till din tårta.
Du behöver
En rund springform, 24–29 cm.
Tre lika stora glas.
- Värm ugnen till 175 grader.
 - Smöra och bröa formen.
 - Ställ tre lika stora glas bredvid varandra. Knäck i äggen i ett glas och lika mycket socker i det andra glaset bredvid. I det tredjeglaset fyller du på med halva mängden vetemjöl och resten med potatismjöl. Alla tre glas ska vara lika högt fyllda – det vill säga tre lika delar.
 - Addera 3 teskedar med bakpulver och 2 tsk vaniljsocker i mjölmixen.
 - Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Minst 2 minuter.
 - Sikta där efter i de torra ingredienserna.
 - Vänd försiktigt och väl så att du inte har några mjölrester i smeten.
 - Häll över smeten i din form.
 - Baka längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Kom ihåg att inte öppna luckan de första 20 minuterna i ugnen för då sjunker kakan och du kommer få svårt att dela dina bottnar.
 - Låt tårtbotten svalna helt innan du tar ur den ur formen.
 - Dela kakan i tre delar.
 
Sötsyrlig limemousse
- Skölja limefrukterna noggrant med ljummet vatten innan du river skalet och pressar 0,5 dl limesaft.
 - Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt gelatinet svalna. Om du använder Vegegel, följ instruktionerna på förpackningen.
 - Vispa äggvitan eller kikärtsspaden till ett hårt skum.
 - Tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa. Fortsätt tills du får ett blankt fast skum.
 - Vispa grädden hårt och rör sedan ner yoghurten, limesaften och skalet från din lime.
 - Vänd ner äggvitan och rör till en jämn smet.
 - Tillsätt gelatinet i moussen och rör om väl.
 - Låt stå i ca 6 timmar.
 
Vaniljgrädde och skivade jordgubbar
- Vispa grädden lätt med vaniljsockret och skiva jordgubbar.
 
Montera tårtan
- När moussen är klar och dina bottnar har kallnat är det dags att montera och dekorera din midsommartårta!
 - Fösta tårtbotten fyller du med limemoussen, som du breder ut över botten.
 - Lägg på den andra bottnen och stryk på din lättvispade vaniljgrädde.
Ovanpå grädden lägger du ut de skivade jordgubbarna. - Lägg på den sista botten och stryk över ett tunt lager grädde. Låt sedan tårtan stå i kylskåpet ett litet tag.
 - Ta ut tårtan och stryk på ytterligare ett lager grädde för jämn täckning. Upprepa ytterligare en gång eller tills du känner dig nöjd.
 - Spritsa grädden och låt kreativiteten flöda. Dekorera med jordgubbarna!